Pojišťovny chtějí hradit už jen jednu prevenci u zubaře

28.10.2011 10:15

Dosud funguje běžná praxe, že pojišťovna hradí pacientovi dvě preventivní prohlídky u zubního lékaře. Nově by to mohla být už jen jediná. Podle ministerstva by se tak ušetřilo a podle odborníků jedna prohlídka ročně dospělému pacientovi bohatě stačí.

Pojišťovny chtějí hradit už jen jednu prevenci u zubaře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ordinace vybavená přístroji. Ilustrační foto

Nová vyhláška ministerstva zdravotnictví stanovuje jednu hrazenou prohlídku zubaře ročně. Podle prezidenta stomatologické komory Pavla Chrze to ale není sama o sobě žádná změna. "Vyhláška s jednou návštěvou počítala vždy, ale my jsme se s pojišťovnami už před mnoha lety dohodli, že je lepší dělat dvě prohlídky," řekl serveru iDNES.cz.

Odborníci se teď dohadují, zda jedna prohlídka za rok pacientovi stačí. "V dospělé populaci z odborného pohledu stačí jedna prohlídka. Pokud jde o chrup předškolních dětí, v každém případě by bylo potřeba zachovat dvě prohlídky za rok," řekl myslí si předseda Stomatologické společnosti Zdeněk Broukal. "Kaz nebo paradentóza se nemohou vyvíjet tak rychle, že by prohlídka jednou za rok nestačila. Jestliže má jedinec nějaké onemocnění, třeba paradentózu nebo vysokou kazivost, potom by vyžadoval prohlídku častěji, ale pak už by měla být součástí nadstandardu nebo součástí léčby."

S Broukalem souhlasí i ministr zdravotnictví Leoš Heger. Legislativní úprava by podle něj mohla ušetřit až sto milionů korun. Broukal je v tomto ovšem skeptičtější, dvou prohlídek za rok využívá zhruba jen třetina pacientů.

Rozhodnout, kolik návštěv proplácet, by se podle prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Jaromíra Gajdáčka měla každá pojišťovna sama. "Vidím v tom jeden z prvků konkurenčního boje mezi pojišťovnami. Proto jsem pro větší smluvní volnost. Třeba když existuje něco, co sníží riziko kazu, pojišťovna to může hradit, nebo nemusí. A nechme na pacientovi, aby si pak sám mezi pojišťovnami vybral," podotkl.

Čtěte:

Heger: Na každý zub bude rok záruka. Opravu bude hradit zubař

Roman Šmucler: Čechům vypadají zuby. Plomby zdarma, prosím

Zubaři se bojí nedostatku peněz. Plaťte za kazy a rovnátka, navrhují

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…