Pojišťovny navrhují rušit nemocnice. A poplatky by zvýšily

04.09.2013 19:19

V systému veřejného zdravotního pojištění je peněz dost, jsou ale vynakládány neefektivně a v určitém procentu jsou zpronevěřovány. V ČT to řekl prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček.

Pojišťovny navrhují rušit nemocnice. A poplatky by zvýšily
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

V tuto chvíli ale nevidí jiné řešení než sanování ze strany státu. „Já si myslím, že situace je tak vyhrocená, že by bylo vhodné, aby vláda sanovala deficit, který v systému veřejného pojištění vzniká. Já z pohledu zdravotních pojišťoven říkám, že budeme vítat, když navýšení bude. Teď už jsme pod velikým tlakem.“ Navýšení plateb za státní pojištěnce by podle něho mělo být minimálně o padesát korun.

Až 15 procent poskytované péče je zbytečných

Gajdáček tvrdí, že je nutné změnit způsob přerozdělování peněz. „Kolem deseti až patnácti procent je možné ušetřit. To je zbytná péče. Nehospodaří se tak, jak by se mělo. V určitém procentu se podvádí. Stát nemůže garantovat všechno. Mylná je informace, že zdravotní péče je dostupná pro všechny na všech úrovních.“ Řešení spatřuje v zavedení soukromého připojištění či navýšení spoluúčasti pacientů.

Současné přerozdělování zvýhodňuje VZP. „Ta loni dostala více než 50 miliard, zatímco všechny ostatní pojišťovny jenom 7,7 miliard.“ Gajdáček se domnívá, že je potřeba redukovat počet lůžek, a to buď rušením oddělení, anebo celých nemocnic. „Velkým problémem by třeba bylo zrušení poplatků za pobyt v nemocnici. To se velmi negativně projeví v péči o dlouhodobě nemocné.“  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

22:58 Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

Piráti představili svůj 12bodový plán pro boj s dezinformacemi, v němž požadují, aby další ministers…