Pokoušejí se nám lhát, že holocaust nebyl. Podle historika tomu musíme čelit

20.03.2014 20:31

Česko-německý publicista Tomáš Krystlík se v úvaze uveřejněné na serveru ParlamentníListy.cz zamýšlí nad zpochybňováním holocaustu. Zdůrazňuje, že tomuto trendu je třeba čelit. Pro dokreslení situace ve světě třicátých a čtyřicátých let minulého století ale dodává, že většina západních zemí selhala, když měla šanci přijmout židovské uprchlíky ze zemí okupovaných nacisty. Pro jejich záchranu se otevřeně vyslovoval jen Winston Churchill.

Pokoušejí se nám lhát, že holocaust nebyl. Podle historika tomu musíme čelit
Foto: Redakce
Popisek: Izrael

„Občas přes média dolehne k českému čtenáři, že někdo byl za popírání holocaustu odsouzen: v Rakousku britský historik David Irving, v Česku kanadský emigrant Vladimír Stwora. Nikdo se čtenáři ale neobtěžuje vysvětlit, proč nemají popírači holocaustu pravdu. Přitom je nanejvýš žádoucí, aby každý měl v této otázce jasno a dokázal vábení jednoduché konstrukce osvětimské lži nepodlehnout. To se netýká pouze české společnosti, nýbrž všech evropských společenství,“ zdůrazňuje Krystlík.

SSSR a Západ

Je sice pravda, že vyhlazovacích koncentračních táborů existovalo jen šest, ale Židé byli zabíjeni i mimo ně. Počet zastřelených byl podle Krystlíka srovnatelný s počtem zavražděných osob v koncentračních táborech.

Celý text Tomáše Krystlíka ZDE.

Stejně jasně je třeba vyvrátit myšlenku, že Židé nebyli zavražděni, ale ještě před útokem na Sovětský svaz přesunuti do SSSR. Pokud by to tak bylo, Západ by se to dříve či později dozvěděl, protože vězni by různými cestami dali vědět svým příbuzným, byť by to mohlo trvat dlouho.

Nakonec se publicista pozastavuje nad tím, jak se západní státy zachovaly k Židům, které chtěli nacisté odstranit ze zemí, jež okupovali. „Franklin D. Roosevelt nebyl ochoten poskytnout azyl evropským Židům, ačkoliv USA měly pro to dostatek prostoru a hlavně potravin. Winston Churchill jako jediný byl pro jejich převzetí, ať to stojí, co to stojí. Byl však přehlasován ostatními ministry ve vládě, zejména ministrem zahraničí Anthonym Edenem, o němž jeho sekretář zaznamenal: Bohužel je A. E. (Anthony Eden) v otázce Palestiny neoblomný. Miluje Araby a nenávidí Židy," informuje Krystlík.

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…