Pokrytecký Zeman. Saša Vondra vzpomíná, jak bombardování Srbska zachraňovalo životy

18.05.2021 19:49

Česká politická scéna je názorově rozdělena ohledně osobní omluvy prezidenta Miloše Zemana srbskému prezidentovi Aleksandarovi Vučićovi za podíl na bombardování NATO v roce 1999. Podle levicových politiků učinil Zeman dobře a je to jeho osobní právo, podle opozice by Zeman neměl zasahovat do české zahraniční politiky a vydávat taková prohlášení.

Pokrytecký Zeman. Saša Vondra vzpomíná, jak bombardování Srbska zachraňovalo životy
Foto: KPR
Popisek: Aleksandar Vučić a Miloš Zeman

„Chtěl bych srbský národ jako osoba poprosit o odpuštění,“ řekl Zeman na setkání se svým srbským protějškem. Jako osobní prohlášení bere Zemanova slova například čerstvý ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD), který vítá, že Česká republika má v současnosti se Srbskem dobré politické i ekonomické vztahy. „To je do velké míry i zásluhou prezidenta Zemana a já si toho vážím,“ pochválil prezidenta Kulhánek, jak píše server Novinky.cz.

Dobré vztahy se Srbskem vítá také šéf sněmovního zahraničního výboru Ondřej Veselý (ČSSD). „Je to národ, který prožil velmi těžké období, a řekl bych, že jakákoli podpora je v pořádku,“ řekl Veselý, podle kterého ale bombardování nelze vnímat černobíle, protože tehdy v Srbsku probíhaly etnické čistky Albánců a další zločiny proti lidskosti. „Nějaký zásah světového společenství zřejmě v té době nutný byl,“ dodal Veselý.

Osobní omluvu prezidenta přivítal šéf komunistů Vojtěch Filip. „Myslím, že to je správný krok. Bombardování Jugoslávie byla protiprávní vojenská akce bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN, a tedy flagrantní porušení mezinárodního práva s tisíci mrtvých nevinných lidí včetně dětí. Má dodnes katastrofální následky,“ má jasno Filip.

Stejně to vidí i předseda SPD Tomio Okamura. „Omluva za zločiny, které NATO spáchalo, je namístě a je ke cti pana prezidenta. Vraždění jednotkami NATO bylo spuštěno pod záminkami, které se později ukázaly jako vylhané a uměle vykonstruované. Samotnou válku provázely prokázané válečné zločiny armád NATO, což konstatovaly mj. renomované mezinárodní organizace, a agrese byla i v rozporu s chartou OSN,“ řekl Okamura, který se sám už dříve zástupcům Srbska za bombardování omluvil.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Podle zástupců pravicových stran ale Zemanova omluva nebyla namístě. „Já bych se neomlouval. Vojenská akce tehdy konečně přivedla Srbsko k jednacímu stolu, který vyústil v trvalejší mír na Balkáně, a tím zachránil řadu životů, které by byly pokračujícím konfliktem zmařeny,“ řekl europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová má za to, že by Zeman neměl zasahovat do zahraniční politiky. „Prezident Miloš Zeman se omluvil za premiéra Miloše Zemana. Samo o sobě to mnoho vypovídá. Za zahraniční politiku je zodpovědná vláda, bylo tomu tak v době, kdy on sám byl premiérem, je tomu tak i teď, a proto si myslím, že by se k takovýmto krokům neměl uchylovat bez toho, aby to dopředu projednal a zkonzultoval s vládou. Měl by to být společný postup,“ uvedla Pekarová Adamová.

Zemanovu omluvu vnímá jako pokryteckou i lídr Starostů Vít Rakušan. „Přijde mi to pokrytecké. Miloš Zeman se k rozhodnutí své vlády nikdy příliš nehlásil, naopak se vina svalovala na Václava Havla. Jeho omluvu beru tedy jako přiznání odpovědnosti. A už jsme si zvykli, že prezident Zeman vytváří alternativní zahraniční politiku, za kterou je ovšem zodpovědná vláda,“ shodl se s Pekarovou Adamovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…