Pokud EU nebude reagovat, neuvidíme stovky imigrantů na hranicích, ale u nás v obcích, obává se Gazdík

26.08.2015 20:31

Hostem dnešního Interview ČT24 byl předseda hnutí Starostů a nezávislých a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík. Hlavními tématy, ke kterým se Gazdík v pořadu vyjádřil, byly situace na pražské radnici a uprchlická krize.

Pokud EU nebude reagovat, neuvidíme stovky imigrantů na hranicích, ale u nás v obcích, obává se Gazdík
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

„Nepřísluší mi příliš komentovat situaci v jiných stranách. Ale nedovedu si představit, že by zastupitelský klub Starostů řekl, že si přeje, aby primátor či starosta skončil, a já jako předseda bych řekl, že si to nepřeji,“ uvedl k dění v pražské koalici Gazdík, jehož strana je součástí vládnoucí Trojkoalice. V minulých dnech totiž zastupitelský klub vyjádřil nepodporu Adriany Krnáčové (ANO), ale po jednání s předsedou strany Andrejem Babišem zůstává Krnáčová ve funkci. Podle Gazdíka nejsou tak principy v koalici demokratické. 

„Nejrozumnějším řešením této situace by bezesporu bylo další nepokračování Matěje Stropnického ve funkci náměstkyně primátorky,“ uzavřel situaci na pražském magistrátě Gazdík s tím, že tento problém by měla vyřešit především Strana zelených. 

Petr Gazdík se následně vyjádřil ke slovům Andreje Babiše, aby byl uzavřen kvůli uprchlické krizi Schengen. Gazdík v této souvislosti vyslovil souhlas s předsedou KDU-ČSL, který slova Babiše označil za nekompetentní, iracionální a populistická. „Myslím si, že vláda se málo snaží o řešení,“ uvedl.

Podle Gazdíka českou společnost ovládá oprávněný strach. „Evropská unie, která nyní vypadá spíše jako mumie, neboť se nehýbe, nedělá žádné strategické kroky,“ zkritizoval Unii. „Ta situace se musí aktivně řešit a musí se jí předcházet. Kvóty nejsou řešením, neboť nevíme konečný počet uprchlíků, kteří k nám do země přijdou,“ dodal.

„Pokud občané necítí aktivní kroky od vlády a EU v rámci jejich zabezpečení, že do zemí EU nebudou pronikat islámští radikálové, je tento strach celkem legitimní,“ řekl s tím, že se v souvislosti s uprchlíky bojí o svou rodinu. „Bojím se toho, že pokud EU nebude reagovat, nebudeme během pár let vidět ty obrázky stovek lidí jen na hranicích schengenského prostoru, ale u nás v obcích,“ dodal. Řešením je podle Gazdíka především zrychlení migračního procesu v rámci evropských států. 

Gazdík se také vyjádřil k rozsudku v kauze Nagyové. „Z toho rozhodnutí jsem nabyl dojmu, že soudkyně ví, co dělá. Nejvíc mě zaráží to, že to, co vedlo k pádu vlády, ta obrovská monstrakce, tak dnes je z ní jen pár bezdaněných kabelek. To je žalostná výpověď o práci našich státních zástupců a policie,“ řekl.

A posledním tématem Interview ČT24 byla elektronická evidence tržeb, proti které vládní opozice bojuje. Podle Gazdíka jde jen o špiclování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…