Pokud bude třeba, Sobotka bude důrazným předsedou, domnívá se primátor Děčína

26.01.2014 13:20

Nejen o povolebním vyjednávání a nečekaném úspěchu dvou nových hnutí ve volbách, ale především o sporu radnice s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, jsme hovořili s Františkem Pelantem (ČSSD). Svěřil se nám také s investicemi, které letos radnice plánuje, a odpovídal i na další otázky ParlamentníchListů.cz.

Pokud bude třeba, Sobotka bude důrazným předsedou, domnívá se primátor Děčína
Foto: oficiální stránky města
Popisek: František Pelant, primátor Děčína

Jak hodnotíte výsledek nově vzniklých subjektů, tedy ANO a Úsvitu, v posledních volbách do Poslanecké sněmovny?

Úspěch ve volbách nově vzniklých politických stran nebo uskupení je důsledkem politické situace a celkové nálady společnosti. Lidé chtějí změnu a hledají ji právě v těchto nových lidech, ale myslím si, že to je trochu sázka na neznámou.

Pokud jde o program ČSSD v koaliční smlouvě, ale i obecně, je podle vás Bohuslav Sobotka dostatečně důrazný předseda? Jak hodnotíte jeden z jeho prvních ústupků při handrkování o posty ve vládě?

Věřím, že Bohuslav Sobotka dokáže přinést větší stabilitu a prosadit zákony a opatření, které jsou potřeba k celkovému zklidnění politické situace a ekonomickému růstu. Ústupky jsou součástí nejen politického života. Kompromisy jsou nutné k dosažení dlouhodobých výsledků. Věřím tomu, že pokud bude třeba, důrazným bude, má naši podporu.

Zástupce veřejného ochránce práv Stanislav Křeček se chce intenzivně zabývat nedostatky v protipovodňové prevenci. Jaké kroky byste v tomto směru preferoval? I Děčín má totiž bohužel s povodněmi velmi negativní zkušenosti.

Červnová povodeň v roce 2013 ukázala, jak jsou protipovodňová opatření nutná. Z naší zkušenosti vím, že žádná opatření nejsou dostatečná. Určitě je nutné investovat další peníze do staveb protipovodňových ochran, aby nedocházelo k tak velikým škodám na majetku jak obyvatel žijících v okolí řek, tak na majetku obcí. Děčín má na jedné straně řeky PPO vyšší než na břehu druhém a my bychom rádi dosáhli zvýšení PPO, tak, aby oba břehy Labe byly ochráněny stejně.

Jak se aktuálně vyvíjí spor radnice s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže v souvislosti se zastavením tendru na rozšíření domova pro seniory? Obrátíte se na soud? A domníváte se, že budete úspěšní? Není kámen úrazu v zákoně o zadávání veřejných zakázek?

Rozšíření domova pro seniory je nyní pro nás prioritou. To, že rozhodnutí ÚHOS znamená minimálně oddálení začátku realizace stavby, je velmi špatné. Peníze, které na stavbu čerpáme z evropských fondů, musíme proinvestovat v průběhu roku 2015 a toto rozhodnutí nám to velmi komplikuje. Věříme, že jsme neudělali žádné pochybení, a proto se tedy obrátíme na správní soud. 

Jestliže se budete soudit, neobáváte se, že to ohrozí termín projektu a tím i dotace, které město na rozšíření domova získalo? Jaké by to mělo pro město důsledky?

Pořád doufáme, že rozšířit domov pro seniory stihneme včas. Průměrná délka soudního řízení trvá 203 dní. Pokud nebudou průtahy, měli bychom projekt realizovat. Možných variant je samozřejmě více. Věřím, že vybereme tu nejlepší, abychom stavbu mohli realizovat.

Jaké hlavní investice plánujete v letošním roce? S jakým rozpočtem bude město hospodařit?

Celkové výdaje města byly schváleny v objemu více jak 650 mil. Kč a jsou nižší oproti schválenému rozpočtu roku 2013 o cca 31 mil. Kč. V oblasti provozních výdajů bylo schváleno celkem 560,1 mil. Kč, což představuje mírné zvýšení, a to o téměř 8 mil. Kč, které částečně pokryje některé nejpalčivější problémy zejména v oblasti dopravy a odpadového hospodářství. V rámci provozních výdajů se podařilo rovněž zabezpečit financování již zahájených projektů města v objemu téměř 13 mil. Kč včetně zajištění vlastního podílu města. Na úseku kapitálových výdajů je schválen objem 90,3 mil. Kč. Tyto výdaje jsou naopak nižší v porovnání se schváleným rozpočtem roku 2013  o téměř  39 mil. Kč. Tato skutečnost je ovlivněna zejména pokračující realizací akcí IPRM financovaných z úvěru. V roce 2013 se profinancovalo z úvěru téměř 95 mil. Kč, v letošním roce budou financovány z úvěru již jen 3 akce IPRM ve výši cca 59 mil. Kč.

Mezi nejvýznamnější akce patří dokončení revitalizace veřejného prostranství v rámci IPRM IOP (6,1 mil. Kč), úpravy objektu Březová č. p. 33 na mateřskou školu v zájmu navýšení kapacity mateřských škol (8,0 mil. Kč) a liniové zeleně (2,5 mil. Kč). Zahájeno bude v rámci IPRM zateplení obvodového pláště a výměna výplní otvorů u MŠ Rakovnická v Děčíně III (8,3 mil. Kč) a jedna z nejvýznamnějších plánovaných akcí, tj. rekonstrukce domova pro seniory na Kamenické ulici v Děčíně II (44,8 mil. Kč), je zatím bohužel na základě rozhodnutí ÚHOS odložena a nyní intenzivně hledáme řešení. Dále bude zahájena velkoplošná oprava místní komunikace Dělnická vč. veřejného osvětlení a nasvíceného přechodu pro chodce (4,6 mil. Kč). Úprava prostranství v Děčíně I. a nádvoří děčínského zámku a zlepšení přístupu do průmyslové zóny.

 Z vlastních zdrojů města, tj. mimo úvěr na realizaci IPRM, se podařilo pokrýt strojní investice a stavby v celkové výši více jak 25 mil. Kč. Další akce, zejména například sanace skalních masivů, komunikační napojení průmyslové zóny ul. Krokova aj., město plánuje realizovat ze zdrojů hospodaření roku 2013.

I přes současnou obtížnou finanční situaci města, m.j. i z důvodu značného zadlužení města v souvislosti s realizací akcí IPRM se podařilo sestavit rozpočet, který zajistí zabezpečení základních potřeb města v oblasti provozu, pokračování v realizaci akcí IPRM a zajistit spoluúčast města u realizovaných projektů.

Problém kraje je zadluženost a dotace jsou tak důležitým zdrojem příjmů. Platí to i o Děčínu?  Jak si v čerpání dotací vedl za uplynulý rok Děčín?

Ano, ani my bychom se bez dotací neobešli. Díky evropským penězům jsme mohli realizovat například projekt přeshraniční spolupráce při krizových situacích na Labi, projekt na podporu podnikání. Velmi významné jsou také projekty na rozvoj cestovního ruchu. Ministerstvo vnitra nám poskytlo dotaci na prevenci kriminality, kterou jsme použili na zvýšení počtu asistentů prevence kriminality nebo na rozšíření kamerového systému. Díky evropským penězům můžeme také revitalizovat jedno z děčínských sídlišť. Ministerstvo životního prostředí nám poskytlo 90% dotaci na vytvoření liniové zeleně, která má za úkol zmírnit následky dopravy na průtahových komunikacích.  Díky drobnějším dotacím jsme pořídili mobiliář a informační tabule k cyklostezkám. Jistě bychom našli i nějaké další projekty. Myslím, že v získávání dotací jsme v celku úspěšní, bohužel, často nám chybí prostředky na finanční spoluúčast.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …