Pokud chcete jen vypudit Araby z Teplic, tak jděte k šípku, vzkázal mladý radní TOP 09 občance. Venčení psů s Okamurou má dohru, hrozí se i žalobami

26.07.2015 13:25

VIDEA Páteční setkání pejskařů pod okny arabských hostů v Teplicích, které bude mít opět za týden pokračování, se setkává na Facebooku s řadou protichůdných reakcí. Teplický radní s etiopskými předky, devatenáctiletý Dominik Feri (TOP 09), odmítá postoj Tomia Okamury a těch, kteří mluví o „zamoření Araby“ a chtějí je vypudit. S „obtížným hmyzem“, jak nekorektně lázeňské hosty nazvala jedna z pisatelek na Facebooku, se to prý zlepšuje. Pomáhá tomu syrský lékař.

Pokud chcete jen vypudit Araby z Teplic, tak jděte k šípku, vzkázal mladý radní TOP 09 občance. Venčení psů s Okamurou má dohru, hrozí se i žalobami
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Teplický radní Dominik Feri (TOP 09) s plyšovým psem.

Tomio Okamura nebyl jedinou známou či aktivní tváří na večerním hromadném venčení psů v šanovském parku (naše reportáž ZDE)

On byl středem pozornosti v jedné části klidové zóny, na jiném místě se médiím věnoval teplický radní, Dominik Feri, a houf majitelů psů za sebou vedla pro změnu Iva Procházková z Bloku proti islámu.

Feri je obhájce arabských hostů, jak uvedl už na místě, kam dorazil symbolicky jen s plyšovým psem: „Já osobně jsem s nimi v konfliktu nebyl. Myslím, že se chovají tak, jak by někdo očekával od toho, kdo sem jede na rekreaci. Oni sem nejedou Teplice nijakým způsobem islamizovat. Je tady velká snaha, jak od ‚Islám v ČR nechceme‘, tak i dalších populistických uskupení nebo jednotlivců nahlížet na to jako na projev islamizace, aby se vytvořil jakýsi problém s arabskou menšinou i rady u nás.“ K Okamurovi uvedl, že poslanec si sem jede pro politické body, řešit nic nechce a nebude. Ten ovšem prý hodlá oslovit cestovní kancelář, která dováží do teplických lázní arabskou klientelu, aby vytvořila manuál pravidel, jak se cizinci mají chovat v lázeňském městě.

V sobotu se na Facebooku Dominik Feri jal objasnit, jak se celá situace v Teplicích má a co radnice pro uklidnění situace v šanovském parku dělá. Hlasy, že si prostě Arabové v parku vegetí u pikniků, hlomozí a neuklízejí po sobě, kopou do psů, vyhánějí české děti z hřiště, dokonce nedodržují dopravní předpisy, totiž neutichají.

On považuje za stěžejní úlohu nového multikulturního pracovníka, který má v Teplicích situaci mezi oběma komunitami zklidňovat. „Tlumočník či interkulturní asistent, chcete-li. Zdá se, že je to ta nejcennější karta, kterou město má. Na zasedání rady 13. února jsme schválili podání žádosti o dotaci ze státního rozpočtu na projekty obcí na podporu integrace cizinců na lokální úrovni. Požadovaná dotace od ministerstva vnitra byla ve výši 461 600 korun a spoluúčast města 52 tisíc korun. Na co jsou tyhle peníze určeny? Především na dva interkulturní tlumočníky. Jejich práce není žádný med, totiž být v terénu od května až do října a neustále něco vtloukat do hlavy neukázněným hostům, fakt nebude legrace,“ uvedl podrobnosti k neobvyklým pracovním pozicím. Oba mají odpracovat 600 hodin práce, 250 korun za hodinu. „Měli jsme mít dva, zatím máme jen jednoho – syrského lékaře. Dosavadní zkušenost s ním je více než dobrá. K takové práci musí mít člověk předpoklady – zejména autoritu a rétorické schopnosti. To vše splňuje. Navštěvuje lázeňské hosty jak v jejich ‚klubech‘ a místech setkávání, tak přímo v parku, kde ve spolupráci s městskou policí obchází jednotlivé piknikující skupinky a umravňuje je,“ popisuje věc, která podle jeho mínění funguje.

Podle jeho slov ubylo nepořádku. Hosté důsledněji dodržují dobu nočního klidu. „Cedule, brožury. Minulý rok byly do parku instalovány dvě cedule, na kterých je v několika jazykových mutacích napsáno, na co je park vhodný, jak se chovat, a co je naopak zakázáno. O jejich přímém účinku lze samozřejmě vést diskusi, nicméně dislokované v prostoru jsou,“ vyjmenovává další opatření, které má problémům mezi obyvateli a arabskými hosty předejít.

Hlídka městské policie měla v parku doposud jednu kameru a od 24. července tam má další. Strážníci mají řešit také dopravu. „V rámci projektu proběhne rovněž školení pro členy městské policie a úředníky například o zásadách komunikace s cizinci a podobně. To je extrémně důležité,“ doplňuje.

„To by bylo. Diskuze do komentářů, lajky na svý místo a nejlíp i sdílení, ať éterem nelítaj’ jenom zprávy, jak Arabové staví v parku barikády a podobně,“ vyzývá na závěr uživatele sociální sítě.

Jděte k šípku, vzkazuje Feri ženě, která mluví o „zamoření Araby“

Přes řadu příznivců a slov uznání na jeho facebookovém profilu ale zazněly i hlasy nespokojených Tepličanů. „Dominiku, nezlobte se na mě, ale opět na mě z toho čiší to, že město dostalo peníze a nám sem proudí pouze ti HOSTÉ, kteří ve výsledku ani hosté nejsou, protože neodjíždějí zpět do své vlasti, ale usazuji se u nás jako obtížný hmyz. Takže bohužel město shrábne peníze, protože integruje, ale výsledek je ten, že nám tu zůstávají a my se jich nezbavíme,“ napsala Veronika Princová.

„Nemáme zájem o jejich integraci. Finanční prostředky daňových poplatníků laskavě investujte tak, abyste nás jich zbavili a nebo jděte dělat něco, kde nebudete škodit obyvatelům Teplic zamořováním Araby,“ vzkázala Ferimu Marcela Hujová. To asi mladému politikovi nadzdvihlo mandle. „Jestli vám jde o to, aby se situace v parku uklidnila, vítejte na mém profilu a můžem' diskutovat. Pokud vám však jde o to, aby se město snažilo je za každou cenu z Teplic vypudit, tak jděte k šípku,“ poslal ji do patřičných mezí.

Mnozí si naopak uvědomují, že muslimové představují lázeňský byznys, tedy příjem z cestovního ruchu. „Představme si, jak by vypadala například Praha, kdybychom se rozhodli, že tady žádné cizince nechceme,“ uvedla například Markéta Jakešová.

Blok proti islámu v Teplicích

Jedním populistickým spolkem, jak jej Feri nazval, je i Blok proti islámu (odnož facebookové komunity Islám v ČR nechceme). „Tento park má být místem pro naši relaxaci. Pro klid a odpočinek. Nechceme nikoho vyhánět, nechceme z toho udělat politickou akci. Nechceme nikoho terorizovat – chceme park k tomu, k čemu je určený. Jsme ochotní být tolerantní. Pokud se oni budou chovat tolerantně k nám, není důvod, proč bychom si měli překážet. Ovšem za stávajícího stavu tento park neposkytuje žádný komfort k tomu, abychom tam mohli se svými dětmi a už vůbec ne se svými psy chodit a odpočívat,“ uvedla k akci, která se bude opakovat během léta každý pátek od 20 hodin, svolavatelka Iva Procházková, koordinátorka Bloku proti islámu v Ústeckém kraji.

Okamura mezitím na druhém konci parku hovořil s lidmi mimo jiné o tom, že bude kriminalizován a jak probíhal jeho výslech na policii kvůli demonstraci proti migrantům. Lidé spílali spolu s ním současné vládě například kvůli buzeraci živnostníků:

„Burani jsou pro mě ti, co si myslí, že venčení psů problém vyřeší, a pak spílají městu, že nic nedělá, případně vynakládá ‚jejich‘ peníze na tlumočníky,“ napsal Feri na svém profilu na Facebooku.

Topkaři za jeden provaz

K situaci v Teplicích se koncem týdne vyjádřil i partajní šéf teplického radního Feriho, Karel Schwarzenberg. TOP 09 považuje tuto akci za provokací vůči některým klientům teplických lázní. „Pan Okamura, noční můra, jede do Teplic aby tam demonstrativně a okatě venčil psy před arabskými hosty lázeňského města. Je pozoruhodné, že provozuje a provozoval úspěšnou agenturu v oboru cestovního ruchu. Takže jemu je naprosto jasné, že touto akcí škodí městu Teplice a cestovnímu ruchu v České republice obecně. Jak známo, Teplice jsou už více než dvě stě let slavné díky svým lázním a ty jsou na cestovním ruchu závislé. To vše očividně je panu Okamurovi fuk, dokud on se může předvádět. Škodí Teplicím, škodí našim hostům, je zemský škůdce a jako s takovým by s ním, podle starých mravů, mělo býti zacházeno,“ uvedl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„Nekonstruktivní nápad hromadně venčit psy v parku ukazuje, že nekonečné debaty o uprchlících a islámu vypustily z Pandořiny skříňky i jiné způsoby, jež srazily úroveň společenské diskuse až na samotné dno. Diskuze má mít vždy demokratickou a slušnou podobu a každý problém své řešení. Buranům navzdory chceme udržet naše parky čisté,“ říká Feri.

„Svoboda jednotlivce končí tam, kde začíná svoboda druhých. Sociální sítě tady nejsou pro to, aby vytvořily anonymní prostor pro výhrůžky, napadání a absolutní absenci slušného chování. Bohužel už dnes se na nich s tímto můžeme setkat,“ řekl v návaznosti na některá nekorektní vyjádření vůči radnímu Ferimu také poslanec TOP 09 za Ústecký kraj, Michal Kučera, který prý zahájil konzultace s právníky a v některých zcela jednoznačných případech vulgárního chování spojeného s výhružkami je odhodlán podat trestní oznámení.

Poslankyně Markéta Adamová, která v Teplicích před několika měsíci řešila problematiku sociálně nepřizpůsobivých skupin obyvatel, míní, že město by mělo při řešení problému postupovat společně s vedením lázní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…