Poláci chtějí otevírat rakve

22.06.2016 8:52

V Polsku se budou otevírat hroby. Tamní prokurátoři se rozhodli přezkoumat ostatky těl obětí letecké havárie, při níž zahynul i prezident Polska Lech Kaczynski. Mají totiž za to, že se nejednalo o nehodu, nýbrž o předem naplánovanou akci. O případu informuje britský Guardian.

Poláci chtějí otevírat rakve
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Rozhodnutí polské prokuratury o přezkoumání ostatků těl obětí pádu prezidentského letadla z roku 2010 přišlo v úterý. Dá se očekávat, že takový krok přispěje k prohloubení již tak velkých názorových rozdílů, které od roku 2010 rozdělují polskou politickou elitu.

Letadlo se zřítilo nedaleko od Smolensku v západní části Ruska a na jeho palubě zahynulo 96 lidí, včetně polského prezidenta, jeho ženy, a také šéfa centrální banky a armády.

Poslední vyšetřování probíhalo pod taktovkou bývalé vlády a dle jeho výsledků byla tragédie zapříčiněna chybou pilota. To se ovšem nyní nezdá vládnoucí politické straně, Právu a spravedlnosti, v jejímž čele stojí bratr zesnulého prezidenta Jaroslaw Kaczyński, který se domnívá, že byl pád letadla zapříčiněn výbuchem na palubě.

Jaroslaw Kaczyński rovněž několikrát obvinil bývalého předsedu vlády Donalda Tuska, který stojí nyní v čele Evropské rady, z toho, že je za tragédii nepřímo odpovědný kvůli své „nedbalosti“.

Rozhodnutí prokuratury exhumovat těla obětí bylo učiněno poté, co došlo ke sjednocení postu vrchního prokurátora a ministra spravedlnosti, což vládě umožnilo získat větší kontrolu nad vyšetřováním.

Prvotní rozhodnutí o obnovení vyšetřování bylo učiněno vládnoucí konzervativní stranou. Na ceremoniálu, na kterém bylo obnovené vyšetřování oficiálně zahájeno, promluvil ministr obrany Antoni Macierewicz, který prohlásil, že „se letadlo rozpadlo metry nad zemí“.

Očekává se, že tento krok povede k dalšímu zhoršení rusko-polských vztahů, které jsou již tak pošramoceny ukrajinskou krizí. Přestože představitelé vládnoucí polské strany Rusko z tragédie nikdy přímo neobvinili, v několika jejich prohlášeních zaznělo, že havárie jejich východním sousedům přišla vhod.

Představitelé strany Právo a spravedlnost Moskvu několikrát obvinili z toho, že úmyslně zdržuje vyšetřování a ukrývá důkazy jako například černé skřínky a úlomky letounu. Ruská vláda již několikrát uvedla, že s těmito předměty nemůže volně nakládat do doby, než bude případ zcela uzavřen.

Polská prokuratura již také informovala rodiny obětí o tom, že bude nutná exhumace těl, jelikož „jedině tak se dá identifikovat řetěz událostí, které vedly k jejich smrti, a to i přesto, že od havárie uplynulo již několik let“.

Podle polské prokuratury bylo šest z devíti těl v minulosti chybně identifikováno. „Znovuotevření rakví, které se v současné době nacházejí v Rusku, je nezbytné k ověření identity obětí.“

Letadlo ztroskotalo nedaleko od místa, kde Stalinova tajná policie v roce 1940 postřílela 22 000 polských důstojníků a intelektuálů, z čehož Moskva po desetiletí vinila nacistické Německo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…