Poláci dnes volí nový parlament. Bez ohledu na výsledek bude příštím premiérem nejspíš žena

25.10.2015 12:46

Úderem sedmé hodiny ranní se v Polsku otevřely volební místnosti a Poláci opět po čtyřech letech rozhodují o novém složení parlamentu. Dnešní klání je především soubojem mezi dvěma ženami, premiérkou Ewou Kopaczovou z liberální Občanské platformy (PO) a její možnou nástupkyní Beatou Szydlovou, která do voleb vede konzervativní Právo a spravedlnost (PiS).

Poláci dnes volí nový parlament. Bez ohledu na výsledek bude příštím premiérem nejspíš žena
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Zástupkyně dvou největších polských stran se v kampani snažily získat voliče na zcela odlišné sliby. Kopaczová, která je po Donaldu Tuskovi druhou premiérkou PO za jejích osm let u vlády, zdůrazňovala hospodářský růst a rozvoj země řízené středopravým kabinetem a chuť pokračovat v proevropsky laděné politice země otevřené zahraničním investicím. Szydlová, jejíž strana je podle průzkumů jasným favoritem na vítězství, zase lákala Poláky na sociální štědrost, podporu venkova a upřednostňování polského kapitálu před zahraničním.

Voliči mají na výběr rovněž z řady menších stran, z nichž by se do 460členného Sejmu mohlo podle průzkumů dostat až pět formací. Protože velkou ochotu vytvořit vládu s očekávaným vítězem PiS nejeví žádná z nich, může případný pouhý několikaprocentní rozdíl ve prospěch konzervativců vyústit i v pokračování vlády PO. Pokud tedy slušně zabodují její dosavadní koaliční partneři, lidovci.

Poláci mohou odevzdávat své hlasy až do 21:00 SEČ, kdy by měly být známy první odhady výsledků na základě průzkumů u volebních místností. První neoficiální výsledky z průběžného sčítání pak budou zřejmě jasné už před půlnocí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…