Poláci postavili svou ústavu nad předpisy EU. Takto se kabonila Jourová

11.10.2021 21:10

Tři velké paralelní procesy změní život každého občana v Evropské unii. Jde o ekologickou a digitální proměnu a obnovu po koronavirové pandemii. Na mezinárodní konferenci Forum 2000 v Praze to dnes řekla místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Demokracie a vláda práva jsou podle ní v ohrožení a je otázkou, zda jde o dočasnou záležitost, nebo něco většího, co bude vyžadovat silnější reakci.

Poláci postavili svou ústavu nad předpisy EU. Takto se kabonila Jourová
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věra Jourová

Podle Jourové před několika lety bylo rozšířené přesvědčení, že demokracie potrvá věčně. Překvapením pak byly změny v některých státech, které vedly k oslabení vlády práva, demokracie či svobody médií, míní. "Udělali jsme mnoho chyb. Nevěnovali jsme pozornost tomu, co lidé dlouho signalizovali, že mnoho z nich cítí křivdy, nejistotu," řekla.

Demokracie je podle ní ohrožena, protože lidé jí přestali důvěřovat. "Máme tři velké paralelní procesy, které změní život každého občana v Evropské unii - zelenou tranzici, digitální tranzici a obnovu po covidu," řekla. Každá z těchto změn podle Jourové vyvolává ve společnosti nejistotu, bude proto potřeba lidem vše vysvětlovat a pomoci jim i třeba skrze evropské fondy.

Jourová se také krátce vrátila k výsledku sněmovních voleb v Česku, v nichž zvítězila opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) před hnutím ANO a Piráty a STAN. Zmínila, že komunistická strana se do Sněmovny nedostala a že extremistické strany, které se samy označují za patrioty, nezískaly víc než dřív, přestože kampaní podněcovaly v lidech strach a nenávist. Česku Jourová popřála, aby mělo sebevědomou reprezentaci, jež zachová prozápadní orientaci.

Místopředsedkyně Evropské komise už dříve uvedla, že se v Polsku a Maďarsku zhoršuje situace kolem vlády práva a evropských hodnot. Dnes zmínila nález polského ústavního soudu, podle něhož je polská ústava nadřazená předpisům Evropské unie. Pokud nebudou pravidla respektovaná stejně v každé části Evropy, začne kolabovat, míní Jourová.

Co se týče svobody projevu, i při případné regulaci digitálního prostoru musí být primární a nemůže existovat oficiální arbitr pravdy, dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…