Polčák z TOP 09 před studenty sdělil důležitý poznatek o europarlamentu. Došlo i na problém s pěstováním jahod

12.05.2014 21:18

REPORTÁŽ Český stát podle poslance a kandidáta na europoslance Stanislava Polčáka (TOP 09) uvažuje o diskriminačních opatřeních pro podnikatele při čerpání dotací. Na přednášce před vysokoškoláky hovořil také o tom, jak je evropská legislativa pro nás dominantní.

Polčák z TOP 09 před studenty sdělil důležitý poznatek o europarlamentu. Došlo i na problém s pěstováním jahod
Foto: Daniela Černá
Popisek: Stanislav Polčák

O evropském právu mluvil se studenty Vysoké školy podnikání v Ostravě poslanec Stanislav Polčák. „V roce 1945 řešili jak evropští státníci, tak představitelé USA, jak zajistit poválečné uspořádání světa, aby se otřesné hrůzy války neopakovaly. Bylo založeno několik mezinárodních organizací, mimo jiné Rada Evropy, které mám možnost být teď členem,“ zahájil přednášku Polčák připomínkou historie. Postupně přešel až po současné principy uplatňované v evropském prostoru, jako je jednotný vnitřní trh nebo měnová unie. „Někteří čeští politici hovoří o tom, že právě Evropská unie je pro nás nevýhodný projekt a požadují, abychom se stali členy celní unie, kde existuje společná celní politika, ale nikoli jednotný evropský trh,“ upozornil.

Španělsko doplatilo na pěstitele jahod

Studentům pak přiblížil i některé zajímavé rozsudky evropského soudu a své zkušenosti. „Před Evropským soudním dvorem jsem byl dvakrát, a pokud to člověk srovná s českými soudy, tak jsem byl překvapený tím, jak byli soudci detailně připravení. Zastupovali jsme tehdy klienta ve věci možnosti patentovatelnosti softwaru,“ uvedl Polčák, který dál pokračoval informacemi o evropské judikatuře. „Stát může stanovit určitá pravidla, kterými stanoví regulaci trhu, ale musí platit jak pro domácí zboží, tak pro dovážené výrobky. Nelze připustit dvojí kategorii národní legislativy,“ popsal Polčák a upozornil na soud kvůli španělským jahodám. „Tamější pěstitelé jahod soukromými opatřeními znemožňovali obchod s jahodami v rámci Španělska. Šlo o soukromé firmy, které omezovaly vnitřní trh. Evropský soudní dvůr potrestal stát proto, že Španělsko bylo vůči této věci poměrně nečinné. Dovodil tedy odpovědnost státu za to, že připustil porušování evropského práva ze strany soukromých osob,“ vysvětlil.

Řemeslníci v zahraničí musí splňovat národní pravidla

Stanislav Polčák hovořil také o právních předpisech, které platí pro práci v zahraničí. „Bylo cílem Evropské komise a těch, kteří chtějí větší sbližování, aby řemeslník musel splňovat jen kritéria země původu. Nicméně se prosadila méně radikální směrnice, jež umožňuje členským státům stanovit celou řadu národních pravidel, které musí dodržet i uchazeč, jenž má o možnost vykonávat profesi v daném členském státě zájem. Jde o směrnici o službách, která nestaví na zásadách země původu, ale na tom, do jaké země řemeslník směřuje. V průběhu následujících několika let bude ale vyvíjen velký tlak na to, aby bylo možné vykonávat činnosti řemeslníků a podnikatelů, všech, kteří mají svobodná povolání, podle pravidel země, kde oprávnění získali. Nicméně harmonizace pravidel bude určitě ještě několik let trvat,“ předpokládá Polčák.

Letos se rozdělí 520 miliard korun

Řeč pak byla také o způsobu čerpání dotací z Evropské unie. „Došlo k problémům na úrovni čerpání některých krajů. Moravskoslezský je ale považován za jeden z úspěšnějších regionů,“ upozornil poslanec TOP 09. Zároveň připomenul, že začalo další sedmileté období pro čerpání peněz, kde je částka vyčleněnná pro republiku už o něco nižší, a to ve výši 520 miliard korun. „Jak bude rozdělena a čerpána, o tom bude existovat dohoda mezi Evropskou komisí a Českou republikou. Ta se tvoří právě v těchto dnech. Česká republika má poslat v červnu návrhy. Česká vláda, a to je pro mě záhadou, nechce připustit možnost čerpání prostředků v rámci operačního programu Podnikání pro menší podniky na venkově. To nepovažuji za účelné. Vede se o tom velká diskuze, zda bude možné pro podnikatele z těchto fondů čerpat,“ uvedl Polčák.

„Dnes jsme ve fázi, že se máme poučit z chyb minulého čerpacího období a říct si nová pravidla. Už teď ale stanovujeme diskriminační omezení. Některé typy podnikatelů nebudou moci čerpat peníze. Je důvod se zamyslet nad tím, zda náš stát nepostupuje diskriminačním způsobem. Jedná se o aktuální otázku, která má vliv na hospodářský rozvoj,“ dodal.

Evropská legislativa je nadřazená české

Podle Polčáka je právě evropská legislativa pro nás zásadní. „Když jsem měl možnost předsedat ústavně právnímu výboru, tak jsme dospěli k závěru, že ze 60 procent je česká legislativa nezměnitelná a je přijímána v důsledku evropské legislativy. Mnohé věci, které jsme chtěli změnit, se ukázaly jako nepřípustné. Platila dominance evropského práva. Důležitější se zdá být pro mnohé úrovně Evropský parlament než český. To je moje osobní zkušenost,“ uvedl Polčák, který dále pokračoval: „Evropské právo má funkci nadřazenou.“

Uvedl i jeden příklad rozhodnutí Evropského soudního dvoru. „Český zákonodárce přijal v důsledku lobby, jež zastupovala zájmy českých hoteliérů, zákon, kterým je osvobodil od placení poplatků autorským svazům. Bylo to považováno za stimulační opatření. Ochranné svazy se odvolaly a Evropský soudní dvůr rozhodl, že český zákon není v souladu s evropským právem. České soudy byly povinny aplikovat nadřazené evropské právo, takže začaly podnikatele odsuzovat k náhradě autorských odměn,“ vysvětlil Polčák. „Evropská legislativa dosáhla toho, že český podnikatel musel hradit dvojnásobek odměny, než byl původní požadavek autorských svazů,“ dodal poslanec s tím, že Evropský soudní dvůr vydá asi 10 rozsudků týdně. „To je vysoký počet rozhodnutí. Výsledky jsou závazné po celé Evropské unii a mají dosah na podnikání členských států,“ uzavřel.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…