Policejní exprezident promluvil k uprchlíkům a ochraně hranic: Vznikají domobrany, proč toho nevyužít

04.02.2016 22:20

„Imigrační vlny se daly už tehdy předvídat,“ řekl o roce 1993 bývalý policejní prezident Stanislav Novotný v rozhovoru s komentátorem časopisu Reflex Bohumilem Pečinkou. Hranice jsou podle něj potřeba a je důležité ctít pravidla. Čeká nás mnoho změn a jednou z nich bude i schengenský prostor. Není však třeba se obávat.

Policejní exprezident promluvil k uprchlíkům a ochraně hranic: Vznikají domobrany, proč toho nevyužít
Foto: Jan Duchek
Popisek: Česko-německé pomezí na Šumavě

Hranice státu jsou podle někdejšího poradce kardinála Vlka důležité v mnoha ohledech. Jak pro sebeuvědomění a bezpečí národa a vědomí, že stát má zájem o blaho svých občanů, tak i jako signál pro vnější svět, že na naše území lze vstoupit jen za našich podmínek.

„Hranice má svůj smysl vždycky, i když není neprostupná,“ řekl Novotný a vysvětlil, že její budování zvyšuje důvěru občanů ve stát. O případných nepokojích podobných těm, jaké se odehrály na hranicích Makedonie, Maďarska a dalších evropských zemích, platí, že „žádné univerzální řešení neexistuje“. Je však nutné dát jasně najevo, co si příchozí mohou a nemohou na našem území dovolit.

Existuje spousta nových způsobů kontroly vlastních hranic, nejlepší je dle Novotného kombinace „staré dobré pevné americké zdi na hranici s Mexikem“ a „různých technologií“. Ani ty však nedokáží nikdy zabránit všem nelegálním přechodům hranic. Rozhodně je však potřeba více lidí a k tomu by Novotný využil různě se formující občanské iniciativy.

„Dnes zde začínají vznikat různé domobrany. Takže proč toho nevyužít a systematicky tyhle nadšence nevést a nepřipravovat? Prostě dát občanskému úsilí zákonný rámec, aby lidé neměli pocit, že se s nimi nepočítá a že musejí brát obranu blízkých do svých rukou,“ vysvětlil Novotný. Zároveň by to ulevilo i nezaměstnanosti v pohraničních oblastech, pokud by tito lidé mohli být přijímáni do služby.

„Ukazuje se, že národní státy jsou v tomhle mnohem akceschopnější,“ okomentoval postupný opětovný vznik hranic v různých zemích Evropy. Té však předpověděl velké potíže. Angela Merkelová totiž pod tlakem ze své vlastní partaje může odstoupit, a tím by se ještě více urychlily změny schengenského prostoru.

„Nová železná opona nehrozí. Takže zase až tak velký zásah do svobod a práv českých občanů to nebude. Do popředí vystoupí opět smysl občanství,“ rozjasnil poněkud chmurnost své vyhlídky. „Občanství je privilegiem,“ dodal s tím, že cizinci, by neměli zprvu požívat občanských práv v naší zemi. „Hlavně vůči důchodcům je to nefér.“

Jedna věc je pomoci lidem v nouzi, tady ale jde o něco jiného. „My jsme svědky spíše osidlování ze strany muslimských komunit, které vznášejí automatické nároky na naše sociální systémy, což je nepřijatelné,“ zhodnotil současnou migraci Novotný.

Důležité je, že nás čekají velké změny, návrat hranic, který by nás však neměl výrazně omezit a také transformace schengenského prostoru. Pokud by se rozpadl na několik menších dílů, Česká republika se tak zřejmě stane více závislou na Polsku a Německu, kde zřejmě budou její „gravitační centra“.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…