Policejní odborář líčil na ČT trudný život příslušníků. Ráno jdeme do práce a nevíme, jestli se vrátíme

20.05.2014 21:22

Policie potřebuje klid. Není vůbec dobré, když se s každým novým ministrem vnitra vymění i policejní prezident. Na druhé straně je pravda, že ministr vnitra a policejní prezident si musí „sednout“ alespoň do té míry, aby byli schopni spolu otevřeně komunikovat. Tak to vidí Předseda Nezávislého odborového svazu policie Milan Štěpánek, který také prozradil, co by měl policejní prezident i ministr vnitra vyřešit na prvním místě a jak by měl pomoci ochráncům zákona pracujícím pod tlakem. Ti přece mohou ve službě i zemřít.

Policejní odborář líčil na ČT trudný život příslušníků. Ráno jdeme do práce a nevíme, jestli se vrátíme
Foto: tan
Popisek: Záchranná akce, ilustrační foto

Předseda Nezávislého odborového svazu policie Milan Štěpánek v úterním Hyde Parku České televize konstatoval, že po turbulentních letech se snad situace u policie zklidní. Nový policejní prezident Tomáš Tuhý je ve funkci pět týdnů a Štěpánek zdůraznil, že se Tuhý stal policejním prezidentem korektním způsobem. Zároveň ale připomněl, že policejní prezident nejednou odešel z funkce, když se měnil ministr vnitra.

Na prvním místě je třeba řešit platy

„Vždycky to byla otázka, toho, že si nesedli nebo nějaké špatné komunikace nebo rozdílných priorit,“ přiblížil některé spory odborový předák. Policii by podle jeho názoru pomohlo, kdyby vedení policie bylo stabilnější, ale zatím tomu tak často nebylo. „Policejní prezident by měl být nezávislý na stávající politické garnituře. Na druhou stranu je ministr vnitra odpovědný za celý svůj resort a tedy i za policii, bude chtít mít na postu člověka, se kterým se mu bude dobře spolupracovat,“ podotkl Štěpánek. Tuhý je podle jeho názoru profesionál, který bude nezávislý, ale zároveň bude s ministrem komunikovat.

Na prvním místě by měl ministr vnitra Milan Chovanec s podporou policejního prezidenta řešit výši platů u příslušníků sboru i u civilních zaměstnanců. Cílem je dostat se alespoň na platovou úroveň roku 2010, protože v roce 2014 jsou policejní platy podstatně nižší. Z tohoto hlediska se zdá, že největším nepřítelem policie bývá ministr financí, který po hříchu nechce vydávat, kolik by bylo třeba. To prý platí o ministrech financí obecně a Štěpánek si chce počkat na to, zda se stávající šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO) zachová jinak.  

V souvislosti s financemi pro policii vyslovil Štěpánek také názor, že by si pořadatelé sportovních akcí měli platit vlastní ochranku, která by dohlížela na dění na stadionech. Proč? Protože v těchto akcích se mnohdy točí nemalé finanční částky a pořadatelé by tak měli být schopni zajistit bezpečnost i bez toho, aby se obraceli na policii.

Policista nemá příplatky za práci v sobotu a je pod tlakem

Dalším problémem je, že policie za tři roky nabrala jen málo nových uchazečů o práci u sboru. To se teď konečně mění. Stejně tak je třeba zlepšit vybavenost policistů. Přitom není pravda, že by police nehledala úspory ve vlastních řadách. Již v roce 2010 za exministra Radka Johna došlo k zeštíhlení Policejního prezidia a tento trend stále pokračuje.

Policisté jsou podle Štepánka zatíženi byrokracií. Musí totiž nastudovat řadu věcí i v případě, že s jejich prací přímo nesouvisí. Platí navíc, že ani občanští zaměstnanci Policie ČR nemají „nohy na stole“ a odvádí kus práce. Veřejnost by podle Štěpánka měla vědět, že policista nemá příplatky za práci v sobotu. Přímý výkon služby navíc nespočívá jen v tom, co vidí veřejnost. Na policistech leží také značná zodpovědnost. Pro tyto všechny aspekty považuje odborový předák za správné, že policisté dostávají výsluhy za odsloužená léta až do 65 let věku. „Policista odejde ráno do služby a nikde není dáno, že se z ní večer vrátí,“ zdůraznil host v pořadu.

Ochránci zákona navíc pracují pod nemalým tlakem a podle Štěpánka by bylo na místě zlepšit právní ochranu policistů i dalších činitelů. Možná by si proto někteří lidé rozmysleli zaútočit na policistu ve voze, k čemuž došlo počátkem května a životem na to doplatila policistka a matka dvou dětí. Prozradil také, že policista, který zaviní nehodu, musí uhradit způsobenou škodu a to až do výše čtyř a půl násobku svého platu. Pokud způsobí škodu vyšší, rozdíl uhradí stát.

Jak policii vnímá veřejnost

Jeden z diváků se ptal, zda je pravdivý obraz policisty, který číhá za značkou obce, aby vybral pokuty a vydělal si tak na prémie. Takovýto obraz podle Štěpánka neodpovídá realitě. „To, co policie vydělá na pokutách, nejde do kasy policie, ale do státního rozpočtu, a co se z něj potom policii vrací, rozhodně neodpovídá výši vybraných pokut,“ uvedl Štěpánek. „Lidé také vědí, že policie kontroluje, takže tolik hříšníků nechytíte, pokračoval odborář.

Zlepšit obraz policie u občanů by měli zvládnout i standardní policisté. Štěpánek ale zároveň připomněl, že si policie z hlediska důvěry u občanů nestojí špatně.

Odchod z ČMKOS a fyzické testy

Nezávislý odborový svaz policie od roku 2011 není členem Českomoravské konfederaci odborových svazů a zatím se na tom nebude nic měnit. Štěpánek ale také prozradil, že se setká s novým šéfem ČMKOS Josefem Středulou.

Do pořadu se dovolal divák - bývalý policista, který poukázal na to, že se často neodehrává přezkoušení z fyzické přípravy, ačkoli by se toto přezkoušení dělat mělo. Štěpánek ale trval na tom, že by se dělat měla, ale možná existují oddělení, kde se toto pravidlo obchází. Věřím, že je to pouze výjimečně,“ uvedl člen odborů.  Dodal k tomu, že v tom opět může hrát roli otázka peněz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…