Policejní odposlechy, dotace do sportu. Faltýnek, Nejedlý, kluci z Hradu... Deník nahlédl do obsáhlé obžaloby

10.05.2020 9:40

Do dělení dotačních balíků v roce 2017 zasáhl vliv řady politiků a vysoce postavených úředníků. Mezi nimi figuruje i předseda poslaneckého klubu hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Na 298 stranách obžaloby, jejíž kopii má Právo k dispozici, několikrát zaznělo jméno šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka, informuje server Novinky.cz.

Policejní odposlechy, dotace do sportu. Faltýnek, Nejedlý, kluci z Hradu... Deník nahlédl do obsáhlé obžaloby
Foto: Archiv PL
Popisek: Jaroslav Faltýnek v pořadu Horké téma

V odposleších v kauze sportovních dotací zachytily hlavní dvojice celého případu, bývalý předseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslav Pelta a někdejší náměstkyně Ministerstva školství pro sport Simona Kratochvílová, jak si vyprávějí, kterým žádostem o dotaci musejí vyhovět, neboť na nich mají zájem vlivní lidé.

Faltýnek měl na Kratochvílovou tlačit, aby dotaci z investičního programu dostal třeba projekt města Jeseník na výstavbu nové sportovní haly. V Jeseníku byl starostou nynější poslanec ANO Adam Kalous.

„Falťas je dokonalej, dvakrát změnil v pěti minutách místo schůzky, která bude za deset minut… a stejně jdeme jinam, nevím kam. Absolutní utajení,“ popsala podle obžaloby Kratochvílová jednu schůzku s Faltýnkem v SMS zprávě, kterou 14. února 2017 poslala dalšímu obžalovanému, Miroslavu Janstovi.

O den později přišla řeč na Faltýnka v bytě na Senovážném náměstí v Praze, který Kratochvílová užívala, a platil ho přes prostředníka šéf FAČR, její milenec Pelta. I zde policie rozmístila odposlouchávací zařízení, která zaznamenala, jak Pelta na adresu Faltýnka řekl, že „jsou z něj všichni zklamaní, že se z něj stává klasický výběrčí pro sebe“.

Podle Pelty – jak zaznamenaly policejní odposlechy v rámci akce Kanec – se z něj stává „klasický výběrčí pro sebe“.

Na to Kratochvílová reagovala, že místopředseda ANO jí ukázal stejný seznam jako Karel Březina. U tohoto vlivného pražského sociálního demokrata policie našla soupis několika žádostí, jimž prý mělo Ministerstvo školství vyhovět.

Kratochvílová dále v odposleších popisuje, jak se s Faltýnkem potkala jednoho dne ve Sněmovně a ten na ni prý ‚ječel‘ za to, že mu nevyšla podpora projektu Jeseník, o kterou důrazně projevil Kratochvílové zájem. Několik dní poté se v odposlechu Kratochvílová Peltovi přiznává, že Jeseník musí na seznam podporovaných projektů dát. ‚Faltýnek,‘ dodává podle obžaloby šeptem.

Faltýnka si kvůli zmínkám v odposleších předvolali kriminalisté k výslechu. Místopředseda ANO jim řekl, že se o Jeseník zajímal na žádost tamního starosty Kalouse, ale na náměstkyni kvůli tomu prý nekřičel.

Údajní komplicové se v souvislosti s přednostním udělováním dotací bavili o prezidentově poradci Martinu Nejedlém, když si bývalý šéf FAČR stěžoval, že peněz je v dotačním programu málo a musí některé projekty vyřadit.

Při hovoru ze 27. ledna 2017 Pelta s Kratochvílovou zavedli v této souvislosti řeč na projekt Školního sportovního klubu Bílovec. Tehdejší šéf fotbalu podle odposlechu požadoval, aby tato žádost o dotaci 13 milionů korun prošla. „Je to Nejedlý a on musí být,“ vysvětlil na záznamu odposlechu Pelta.

Kriminalisté dávají s Nejedlým do souvislosti i žádost o dotaci pro futsalový klub Era-Pack Chrudim. To je z Hradu, okomentoval to podle obžaloby Pelta. Žalobce Trčka podotkl, že „Pelta opakovaně v zachycených hovorech zdůrazňoval, že musí vyjít vstříc klukům z Hradu, Nejedlému a Mynářovi, že je má na starost“.

Nejedlý si na policii nevybavil, že by s Peltou řešil financování sportu na rok 2017.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…