Policejní prověřování Opencard pokračuje, vyplývá z jednání komise

02.10.2014 21:10

Policejní prověřování počátků pražské karty opencard stále pokračuje. Vyšetřovatel Gejza Rakaš při dnešním jednání sněmovní komise k projektu řekl, že vedle pětice někdejších úředníků nevylučuje stíhání dalších lidí. "Jsou otevřené kauzy, o nichž nemůžu hovořit," uvedl. Někteří členové komise vyšetřovateli vyčítali, že podle nich opominul vyšetřování podezření z podvodu. Podle lidovce Ivana Gabala by vedl jiným směrem než k bývalým pracovníkům odboru informatiky.

Policejní prověřování Opencard pokračuje, vyplývá z jednání komise
Foto: Hans Štembera
Popisek: Validátor karty Opencard

Trestní oznámení podala v prosinci 2009 někdejší opoziční zastupitelka Jana Ryšlinková. Rakaš na jeden z dotazů uvedl, že se zabýval i možností, že by celý projekt mohl být od počátku podvodem. Skutečnosti tomu prý ale nenasvědčovaly. Vyšetřovatel taky nesouhlasil s tvrzením, že policie s oznámením Ryšlinkové nepracuje. Z jeho vyjádření vyplynulo, že stíhání úředníků, kteří jsou nyní nepravomocně odsouzeni, z něho vychází.

Komise dnes vyslechla i bývalé policisty z protikorupčního útvaru

"Získáváme postupně dokumenty, které potvrzují, nebo vyvracejí dané okolnosti. Týká se to všech částí oznámení," uvedl Rakaš. Odpovědnost někdejších radních a zastupitelů ale označil za politickou. Tehdejší městští radní včetně primátora Pavla Béma (ODS) vystupovali v roli svědků. "Neuznali jste, že tam byl plánovaný podvod," oponoval Gabal.

Komise dnes vyslechla i bývalé policisty z protikorupčního útvaru Dušana Lávičku a Luboše Oujezkého. Lávička mimo jiné řekl, že jeden z nyní zatím nepravomocně odsouzených úředníků Jiří Chytil nemohl být v případu utajeným svědkem, protože neměl o čem utajeně svědčit. Z jeho vyjádření vyplynulo, že Chytilovi toto postavení ani nikdo nesliboval.

Chytil byl ve výběrové komisi na provozovatele opencard. Upozornil na dokument, podle kterého byl záměr projektu schvalován i na základě podkladů, které byly zpracovány na počítači majitele vítězné firmy Haguess. Pro Lávičku byl prý Chytil "neformálním informátorem", nechtěl být údajně nikde uveden. Lávička řekl, že se ho snažil vést ke sdělení informací, že někdo chtěl výběrovou komisi nějak ovlivnit. Takové údaje ale bývalý úředník nesdělil, podotkl.

Karta opencard Prahu stála 1,35 miliardy korun

Řeč byla taky o záznamu zahájení prověřování kauzy z počátku roku 2010. Oujezký řekl, že z něho po zásahu tehdejšího nadřízeného Václava Němce vypadly trestné činy, které by umožňovaly nasadit odposlechy. Lávička to ale zpochybnil. Za "přinejmenším podivný" označil Oujezký postup městského státního zastupitelství, které se vyšetřovatelů dotazovalo na stav prověřování, ač před tím původní záznam zrušilo.

Až druhý záznam, který údajně vymezila státní zástupkyně Dagmar Máchová jako porušování závazných pravidel hospodářského styku, neumožnil využít odposlechy. "Kvalifikace mi ale přišla přiléhavější," řekl poslancům Lávička. Podotkl ale také, že pokud by v záznamu zůstala takzvaná pleticha, dozor kauzy by přešel z městského na obvodní státní zastupitelství.

Oujezký stejně jako bývalý vyšetřovatel kauzy Zdeněk Ondráček soudí, že magistrát předem věděl o prohlídce, kterou policisté na úřadu provedli kvůli opencard v březnu před čtyřmi lety. Ondráček i Oujezký od policie později odešli. Ondráček je nyní poslancem KSČM, Oujezký je jeho asistentem.

Karta opencard Prahu stála 1,35 miliardy korun. Dosud si ji vyzvedlo asi 1,2 milionu cestujících. V případu už padlo několik žalob. Na soud se obrátily pražský dopravní podnik i firma eMoneyServices (EMS), vlastník práv k opencard. Primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) se nedávno zmínil o možnosti arbitráže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…