Policie: Muž s vlajkou USA s hákovým křížem trestný čin nespáchal

30.03.2015 16:52

Počínání muže, který dnes v Praze svůj negativní postoj k americké vojenské koloně vyjádřil hákovým křížem na americké vlajce, policie nehodnotí jako trestný čin. Podle policistů jde o přestupek proti veřejnému pořádku. Dvaatřicetiletému muži tedy hrozí pokuta v přestupkovém řízení, řekl ČTK Jozef Bocán z tiskového oddělení policejního prezidia. Policisté z místního oddělení Ruzyně dospěli podle něj k názoru, že muži nešlo o propagaci fašismu.

Policie: Muž s vlajkou USA s hákovým křížem trestný čin nespáchal
Foto: David Daniel
Popisek: V pondělí ráno vyjely z vyškovských kasáren s půlhodinovým odstupem tři kolony amerických vozidel

V ruzyňských kasárnách v Praze se dnes setkají všechny části amerického vojenského konvoje. Několik set příslušníků americké armády se vrací na domovskou základnu v Německu ze cvičení NATO, které se konalo v pobaltských zemích a Polsku. Takzvaná Dragounská jízda přes šest zemí má demonstrovat podporu americké armády evropským spojencům v NATO, kteří se cítí ohroženi ruským postupem vůči Ukrajině. Konvoj už před příjezdem vyvolával kritiků některých lidí a organizací, v neděli se ale odpůrci počítali na desítky, zatímco vojáky podél trasy i v kasárnách vítaly tisíce lidí. A dnes je tento poměr podobný. 
   
U ruzyňských kasáren dnes čekaly na první část konvoje minimálně dvě stovky lidí s vlajkami USA, NATO či Evropské unie a pozdravit je přijeli i příznivci vojenské historie s armádními veterány. Naopak protestujících byla jen hrstka. Před 13:00 přišel svůj negativní postoj vyjádřit právě i muž s hákovým křížem na americké vlajce, který se dostal do strkanice s přihlížejícími a byl odveden policií. Podle Bocána muž policisty dobrovolně následoval na místní služebnu, "vyříkali si to tam" a pak odešel. 
 

reklama

autor: ste, čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…