Policie eviduje v případu Koněvovy sochy osm incidentů

03.09.2019 16:35

Policie eviduje kolem pomníku sovětského maršála Ivana Koněva osm incidentů, z nichž sedm bylo jako přestupek proti majetku předáno správnímu orgánu, tedy radnici Prahy 6. Na dotaz ČTK to dnes uvedl policejní mluvčí Jan Daněk. V jednom případě policie nezná pachatele a věc dále vyšetřuje. Posledního přestupku se podle policie dopustil v úterý aktivista Jiří Černohorský, který odstranil ze sochy plachtu, jíž chtěla radnice pomník chránit před vandalskými činy. Plachtu odstranil po demonstraci proti zakrytí sochy, kterou na místě pořádala strana Česká Suverenita.

Policie eviduje v případu Koněvovy sochy osm incidentů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Shromáždění pro zachování sochy maršála Koněva v pražských Dejvicích. Došlo k drobným šarvátkám

Anketa

Jakou roli sehrál ruský národ v dějinách Československa a České republiky?

hlasovalo: 22532 lidí
Vedení Prahy 6 nechalo sochu zakrýt plachtou v pátek se zdůvodněním, že chce zabránit jejímu poškozování. Koněvův pomník je opakovaně terčem vandalských útoků. Naposledy v noci na čtvrtek 22. srpna neznámý pachatel polil sochu červenou barvou a podstavec pomaloval několika nápisy. Černohorský plachtu hned v pátek ze sochy odstranil. Svůj čin zopakoval v úterý, kdy ho z místa odvezla policie na služebnu. Černohorský se následně na místo vrátil a oznámil, že dále se přestupkem bude zabývat radnice Prahy 6. Pokutu neplatil, řekl. „Tento můj čin byl společensky prospěšný, a to kvůli bezpečnosti ať už chodců, nebo dopravy samotné. Tuto plachtu mohl kdykoliv z místa odvát vítr, a mohl tak způsobit kolizní stav na přilehlé komunikaci,“ citoval v úterý Černohorský ze své výpovědi pro policii.

Plachtu se od její instalace pokusilo strhnout i několik dalších lidí.

Zakrytí sochy kritizovalo ruské velvyslanectví. Označilo ho za opakované zneuctění památky vojáků Rudé armády padlých v bojích proti nacistům za svobodu Československa, napsalo v komentáři na svém webu.

Radnice Prahy 6 nechala sochu opatřit antigraffiti nátěrem. Z místa nechala v úterý večer odvézt plot, který stál kolem sochy, dnes bude odstraněno také lešení, uvedl mluvčí radnice Ondřej Šrámek. Co se se sochou stane v budoucnu, projedná zastupitelstvo městské části 12. září. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) usiluje o její přestěhování z náměstí Interbrigády, Piráti navrhují vypsat k této otázce referendum.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…