Policie má hlavně hlídat, jestli lidé nosí roušky, říká Babiš

12.09.2020 6:30

Hygienické stanice podle premiéra Andreje Babiše (ANO) zvládají trasování kontaktů lidí nakažených koronavirem. Novinářům po dnešním jednání centrálního štábu zřízeného pro dohled nad opatřeními řekl, že ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) poděkuje ministerstvu vnitra za nabídku pomoci policistů. Policie se podle něj má hlavně věnovat hlídání toho, zda lidé dodržují povinnost nosit roušky.

Policie má hlavně hlídat, jestli lidé nosí roušky, říká Babiš
Foto: reprofoto: FCB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš.

Podle čtvrtečního vyjádření ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) by v první fázi mohla hygienikům při trasování pomáhat až stovka vyšetřovatelů.

Hamáček ČTK napsal, že na čtvrtečním jednání požádala hygienická služba o výpomoc dvou set policistů. „Pokud se situace přes noc změnila a již nejsou potřeba, je to dobrá zpráva a policisté se budou věnovat běžnému výkonu služby,“ uvedl. Dodal, že prohlášení premiéra ho překvapilo.

Hlavní hygienička Jarmila Rážová České televizi v souvislosti s Babišovým výrokem potvrdila, že hygienici nyní situaci zvládají. Pomáhají vojáci i civilní medici. „Teď pomáhají navyšovat kapacitu v Praze i kolegové z dalších hygienických stanic, intenzivně jednáme také s dalšími fakultami, které poskytují nelékařské vzdělávání,“ uvedla. Ulehčit má podle ní hygienikům i plánované elektronické nahlašování kontaktů přímo nemocnými.

Podle mluvčí středočeských hygieniků Dany Šalamunové hygienici v této chvíli trasovat kontakty nakažených lidí stíhají, zapojují se kolegové napříč odbory i okresy podle aktuální situace. Pomáhají též medici. K případnému zapojení policistů nemají středočeští hygienici oficiální informace, o možnou pomoc by žádali podle dalšího vývoje.

Nárůst potvrzených případů nemoci covid-19 v Česku dosáhl podruhé v tomto týdnu rekordní hodnoty. Ve čtvrtek přibylo 1382 nakažených, úterní rekord byl překonán o více než 200 případů. Aktuálně se s nemocí potýká 11.178 lidí. U většiny nakažených má nemoc mírný průběh. V nemocnicích je podle posledních údajů 249 lidí s prokázanou nákazou, stav 64 z nich hodnotí lékaři jako vážný.

Babiš uvedl, že hygienici sledovat kontakty i přes nárůst počtu nemocných stíhají. Uvedl, že čísla zřejmě ještě stoupat budou, stejně jako se to děje v Evropě. Smrtnost nemoci ale podle statistik srovnávajících situaci na jaře, v létě a nyní klesá, doplnil. „Trend je jasný, je třeba aby se lidi nebáli, abychom je neděsili, vir tu je, díky bohu není tak smrtelný,“ uvedl. Hygienická služba podle něj funguje. Současně je podle premiéra třeba, aby všichni dodržovali přijatá nařízení, rozestupy a hygienická pravidla.

Hamáček ve čtvrtek uvedl, že k zapojení policie do trasování je ještě třeba doladit právní rámec jejich působení. Už dříve řekl, že pomoc policie při trasování nabízel na jaře. K dispozici by podle něj mohly být desítky zkušených vyšetřovatelů, kteří mají zkušenosti s vedením rozhovorů, nepůjde podle něj o policisty, kteří hlídkují.

Babiš v úterý prohlásil, že zapojení policie při trasování není zatím na stole.

Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová v pátek uvedla, že Praha přestává zvládat dohledávat kontakty nakažených. Hlavní hygienička Rážová zase na konci srpna v České televizi řekla, že hygienici stíhají trasovat do 400 nových případů koronavirové nákazy za den. Po posílení hygienických stanic a zapojení mediků a díky provozu informační linky 1221, která opět funguje od 1. září, odhadovala, že by se mělo zvládat trasování u 750 nových nakažených denně. O změně v trasování nyní diskutují experti ministerstva zdravotnictví, závěry projedná v pondělí vládní rada pro zdravotní rizika.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…