Policie má na Ratha víc důkazů, než se dosud vědělo

17.04.2013 6:25

Policie má na poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD) víc důkazů, než se dosud vědělo. Kriminalisté monitorovali například e-mailovou korespondenci skupiny kolem exhejtmana s některými stavebními firmami.

Policie má na Ratha víc důkazů, než se dosud vědělo
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Ve vyšetřování korupce pomohly také nalezené diáře nebo útržek papíru. S odkazem na text obžaloby to napsaly dnešní Lidové noviny. Rath, kterému hrozí až dvanáctiletý trest vězení, obvinění odmítá.

Sledovali e-maily i diáře

Kromě odposlechů v kanceláři ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové policistům podle listu pomohlo sledování e-mailů Pancové a jejího přítele exposlance Petra Kotta, Lucie Novanské z firmy ML Compet, která údajně podle jejich instrukcí zmanipulované zakázky organizovala, nebo manažerů firem zapletených do korupční aféry.

V několika případech usvědčují obviněné v kauze i jejich diáře. Kottovi přitěžuje drobný útržek papíru. A čísla, která na něm policisté našli a dokázali je přiřadit k události, kterou detailně znali z odposlechu.

Spolupráce s vybranými firmami

Žalobce popsal i způsob, jakým skupina kolem Ratha fungovala. Vybranou firmu údajně nechala podílet se přímo na zadávací dokumentaci k zakázce, aby jí vyhovovala a ostatním znemožnila zúčastnit se, píšou LN.

Spolu s Rathem je stíháno dalších deset lidí. Poslanec si podle obžaloby vzal sedm milionů za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Další úplatky prý dostal za to, že zasahoval do soutěže na nákup zdravotnického vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici. Podle státního zástupce Petra Jiráta si politik řekl dohromady o více než 22 milionů korun, převzal přes 16 milionů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: adr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …