Policie nakoupí nová vozidla pro útvar ochrany prezidenta

30.05.2018 14:12

Policie nakoupí pro útvar ochrany prezidenta nová vozidla včetně pancéřovaného automobilu nebo VIP limuzíny. Za 11 vozů zaplatí asi 50,2 milionu korun včetně DPH. Vyplývá to ze zakázky, která byla znovu vypsána v pondělí. Předchozí soutěž musela být zrušena, protože žádný ze zájemců o zakázku nesplnil požadovaná kritéria, připomněla ČTK.

Policie nakoupí nová vozidla pro útvar ochrany prezidenta
Foto: Screen: TN.cz
Popisek: Prezident Miloš Zeman v TV Nova.

Nákup se nedotkne automobilů, ve kterých jezdí prezident Miloš Zeman. Podle jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka mu od roku 2013 vozidla půjčuje mladoboleslavská Škoda Auto.

Zakázka je podle Evy Kropáčové z tiskového oddělení policejního prezidia určena pro útvar ochrany prezidenta. Útvar tak vozidla může používat například při doprovázení vozu, ve kterém jede prezident, či při přepravě VIP hostů.

Policie chce nakoupit osm limuzín, dvě vozidla SUV a jeden speciální pancéřovaný vůz. Za něj předpokládá, že zaplatí asi 14,7 milionu korun. Podle zadávací dokumentace musí tento automobil splňovat úroveň ochrany podle třídy balistické odolnosti VR7, což je nejvyšší úroveň, která má zajistit ochranu i před teroristickým útokem. Vůz by tak měl odolat střelám z vojenských zbraní, které se pohybují dvakrát rychleji než výstřel z revolveru. Ochránit by měl i před střepinami granátu. Mezi požadavky je i „systém nouzového opuštění vozidla“ nebo automatický přetlakový systém výměny vzduchu ve vozidle. Z nuly na 100 kilometrů v hodině má vůz zrychlit za 8,5 sekundy.

Policie už zakázku jednou vypsala, zájem o ni projevily dvě firmy. Obě byly ale vyřazeny, protože nesplnily požadovaná kritéria nabízených vozů.

Zeman od začátku svého působení ve funkci prezidenta využívá vozů Škoda Auto. Podle Ovčáčka je firma hlavě státu půjčuje a pravidelně obměňuje. K dispozici má prezident limuzínu Superb a SUV model Kodiaq, řekl ČTK Ovčáček.

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…