Policie navrhla obžalobu kvůli pronájmu billboardů u dálnic

18.10.2014 18:45

Protikorupční policie navrhla obžalovat dva bývalé čelní představitele Ředitelství silnic a dálnic kvůli údajně nevýhodným pronájmům reklamních ploch u dálnic a rychlostních silnic. Podle policistů podepsáním smluv o pronájmu s jednou firmou způsobili škodu téměř 300 milionů korun. Za porušení povinnosti při správě cizího majetku jim v případě odsouzení hrozí až osm let vězení. Na policejním webu to dnes uvedl mluvčí Jaroslav Ibehej.

Policie navrhla obžalobu kvůli pronájmu billboardů u dálnic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kampaň do nadcházejících voleb v ulicích Prahy. Podívejte se na některé slogany

Podle informací serveru Novinky.cz obviněnými jsou někdejší šéf ŘSD Alfred Brunclík a bývalý ředitel personálně-správního úseku ŘSD Tomáš Jílek.

Podle zjištění policistů jeden z obviněných od února do května 2010 postupně uzavřel s obchodní společností pět smluv, podle nichž bylo po dobu jejich účinnosti nájemné za reklamní plochy výrazně levnější, než by mělo být. Výše sjednaného nájemného byla údajně nižší o zhruba 162,5 milionu korun.

Druhý muž podle policistů na základě pověření prvního obviněného téhož roku v květnu uzavřel se stejnou firmou dalších devět smluv na pronájem reklamních ploch. „Tyto plochy měly být rovněž pronajaty za výrazně nižší cenu. Podle závěrů kriminalistů měla být výše nájemného nižší o přibližně 101,5 milionu korun," uvedl Ibehej.

Ředitelství silnic v případu figuruje jako poškozený, řekl ČTK mluvčí státní organizace Jan Rýdl. Právníci společnosti už podle něj měli možnost se seznámit se spisem. V průběhu vyšetřování ale společnost žádné komentáře poskytovat nebude, dodal. Oba obvinění jsou stíháni na svobodě. Návrh na obžalobu policisté zaslali Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…