Policie nezjistila, kdo zveřejnil osobní data tisíců členů ODS

08.06.2012 16:49

Policie ani po několika měsících prověřování nezjistila, kdo je odpovědný za zveřejnění osobních dat tisíců členů ODS. Případ odložila. Kriminalistům se nepodařilo prokázat, že protiprávní jednání spáchala konkrétní osoba, řekl dnes ČTK mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. Citlivá data členů ODS přitom kdosi zaslal i do redakční pošty serveru ParlamentníListy.cz.

Policie nezjistila, kdo zveřejnil osobní data tisíců členů ODS
Foto: red
Popisek: Logo ODS

Důvodem odložení bylo mimo jiné to, že se policii nepodařilo získat některá důležitá data. Jejich správce totiž prý neměl povinnost je shromažďovat. Seznam s osobními údaji spolu s výzvou českým politikům, aby odmítli mezinárodní smlouvu proti padělání ACTA, v únoru rozeslali médiím hackeři označující se jako Anonymous. Seznam členů ODS obsahoval téměř 30.000 jmen. Byly v něm uvedeny funkce ve straně, adresa bydliště, e-mailové kontakty nebo dny, kdy jednotliví členové do ODS vstoupili.

Proč na nás útočí? Řadoví členové strany byli zaskočeni

Premiér a předseda ODS Petr Nečas tehdy takový postup označil za čin kriminálního charakteru, který je útokem na svobodné rozhodnutí svobodných lidí sdružit se v politické straně. Vláda nakonec ratifikaci smlouvy pozastavila kvůli analýze reálných dopadů na životy občanů.

Šokováni byli i řadoví členové ODS. Ptali se, proč někdo krade jejich data kdy nejsou v žádné vrcholné politické funkci? "To přeci není možné, ale ta adresa skutečně sedí," uvedl jeden ze členů strany. "Já nejsem ve vrcholných orgánech a v žádném případě o tuto medializaci nestojím," doplnil s tím, že si nepřeje být jmenován. "Rozhodně je strašné, že tyto neveřejné údaje kolují, to jste mě zaskočili."

Hackeři navíc několik dní předtím napadli web ODS. Tehdy změnili obsah titulní stránky, na níž umístili své logo a text namířený proti ACTA. Anonymous útočí kvůli kritice smlouvy ACTA na různé weby i v jiných zemích. Nejde o žádné oficiální a organizované sdružení lidí. Anonymous může být kdokoli, kdo se připojí k nějaké formě internetového aktivismu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…