Policie obvinila exministra Chmiela kvůli zakázkám ambasády

02.06.2012 8:40

Protikorupční policie obvinila bývalého velvyslance v Austrálii a někdejšího ministra úřednické vlády Juraje Chmiela (ODS) kvůli údajnému porušení zákona o veřejných zakázkách. Škoda je odhadnuta na jeden a půl milionu korun, hrozí mu až deset let vězení, informovala policie na svém webu.

Policie obvinila exministra Chmiela kvůli zakázkám ambasády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Podle kriminalistů se u jednoho projektu ministerstva zahraničí vyhnul výběrovému řízení a také nechal vypracovat studie, které nesouvisely se zadáním. Chmiel tvrdí, že se žádného protiprávního kroku nedopustil, a proti obvinění chce podat stížnost. "V rámci obhajoby jsem připraven využít veškerých právních prostředků k prokázání své neviny," sdělil ČTK v písemném prohlášení.

Chmiel působil v úřednické vládě Jana Fischera jako ministr pro evropské záležitosti. Vystoupil kvůli tomu z ODS, kam se později vrátil. Nedávno začal pracovat v týmu, který se stará o Fischerovu prezidentskou kampaň. Kvůli obvinění nyní spolupráci až do vyřešení věci po dohodě Fischer a Chmiel přerušili. "Juraj Chmiel se teď bude podle svých slov věnovat výhradně obhajobě," řekla ČTK Sabina Tančevová z Fischerovy kanceláře.

Obvinění se týká projektu ministerstva zahraničních věcí ohledně informační kampaně v zámoří za bezmála dva miliony korun. „Bývalý velvyslanec podle závěrů kriminalistů měl vědomě tento projekt rozdělit na pět dílčích částí, čímž mělo dojít k porušení zákona o veřejných zakázkách a dalších předpisů, aby nemusel vyžadovat nabídky nejméně od tří dodavatelů a aby následný výběr nemusel překládat koordinátorovi ke schválení,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Chmiela policie dále viní z toho, že zadal třem firmám vypracování studií týkajících se zámoří a cestovního ruchu, které ale nesouvisely se zadáním schváleného projektu. „Navíc žádným způsobem neměly zvýhodňovat či propagovat české podnikatele na zahraničních trzích,“ dodal mluvčí. Firmy dostaly za studie v roce 2008 bezmála jeden a půl milionu korun.

Projekt ekonomické diplomacie Pacifiku byl podle Chmiela od konce roku 2008 několikrát prověřován i medializován a obvinění ho nemile překvapilo. Požádal prý také o pozastavení svého členství v ODS, což ale podle něj nemá souvislost s obviněním, protože tak učinil z osobních důvodů ještě před zahájením trestního stíhání. „Nicméně pokud bych byl členem ODS v době předání obvinění, tak by jedním z prvních kroků byla právě žádost o pozastavení členství, i když obvinění nemá nic společného s mým členstvím ve straně,“ dodal.

Chmiel je obviněn z trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele a z porušování povinnosti při správě cizího majetku, vyšetřován je na svobodě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…