Policie pracuje na vyhodnocení důkazů z CzechInvestu

13.08.2012 17:22

Policisté si minulý týden z kanceláří státní agentury CzechInvest v Praze odvezli listinné důkazy a datová média. V současné době je vyhodnocují, řekl obvodní státní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Bláha.

Policie pracuje na vyhodnocení důkazů z CzechInvestu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policisté, ilustrační foto

Policejní prohlídka se podle dřívějšího vyjádření mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Veroniky Forejtové týkala sporné zakázky na vyhledávání vhodných průmyslových nemovitostí pro domácí i zahraniční investory. Žalobce se však k podrobnostem případu zatím nechtěl vyjadřovat. Vyhodnocení zajištěných důkazů může podle Bláhy trvat delší dobu. „Rozsah je poměrně obsáhlý," uvedl.

Vše pravděpodobně proběhlo bez tendru

Zakázku na vyhledávání vhodných průmyslových nemovitostí pro domácí i zahraniční investory získala firma Glafin, podle médií ji vede známý generálního ředitele agentury CzechInvest Miroslava Křížka. Hospodářské noviny (HN) dnes uvedly, že má policie vážné indicie, že se ve skutečnosti žádná soutěž neodehrála. Na webu agentury se sice oznámení o vyhlášení tendru objevilo, ovšem asi až se zpožděním. Zavedené realitní kanceláře proto o soutěži vůbec nevěděly.

Do soutěže se přihlásily čtyři společnosti, tři však podle HN jen naoko. Deník uvedl, že mezi zájemci byl Karel Slavík z firmy Vestigo, která přes internet prodává ojeté bagry a rypadla, nebo společnost FL Ventures. Obě firmy odmítly vysvětlit, jak se o tendru dozvěděly. Čtvrtým zájemcem o zakázku byla podle listu Podnikohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické v Praze, na které Křížek vyučuje.

Také odborníci z ministerstva průmyslu a obchodu kvůli vypsání sporného tendru zahájili minulý týden kontrolu informačních systémů CzechInvestu. Ministr Martin Kuba uvedl, že pokud se na základě vyšetřování policie nebo jím zadaného auditu prokáže Křížkova trestně-právní odpovědnost, okamžitě ho odvolá. Kuba již před několika týdny nechal prověřit vypsání soutěže. Audit zatím neprokázal přímá pochybení generálního ředitele CzechInvestu ani porušení zákona o veřejných zakázkách.

Podle mluvčí CzechInvestu Štěpánky Filipové byl tendr po právní stránce v pořádku a Glafin zvítězil mimo jiné kvůli nejnižší nabídnuté ceně. Na základě negativní medializace se ale firma Glafin rozhodla od zakázky odstoupit. Zadávací řízení nakonec zrušil i CzechInvest.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…