Policie prověřuje na dvě desítky ostravských veřejných zakázek

28.08.2014 15:23

Protikorupční policie prověřuje či vyšetřuje víc jak 20 veřejných zakázek vypsaných v posledních letech ostravským magistrátem. Několik z nich souvisí s kauzou ostravského podnikatele a lobbisty Martina Dědice. ČTK to dnes řekl dozorující státní zástupce Vít Koupil. Zatím je v této souvislosti společně s Dědicem obviněno osm lidí. Dědic údajně manipuloval se zakázkami dopravního podniku a Městské nemocnice v Ostravě. Jeho firma prý na úplatcích získala 30 milionů korun.

Policie prověřuje na dvě desítky ostravských veřejných zakázek
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pochod radikálů v Ostravě

Celkem se policisté a žalobce zajímají o třiadvacet výběrových řízení. „Šest z nich souvisí s lidmi, kteří už byli obviněni. Tyto zakázky vyšetřujeme. Dalších 17 prověřujeme. V těchto případech ještě nepadlo žádné obvinění," uvedl Koupil. Dodal, že ale jen některé ze 17 prověřovaných zakázek souvisí s kauzou Dědic. 

Její vyšetřování se už chýlí ke konci. Policie vyslechla většinu svědků. Nyní se dokončují výslechy těch, kteří se po předvolání nedostavili. Celkem bylo či bude v souvislosti s činností podnikatele Dědice vyslechnuto šest desítek lidí z řad vedení magistrátu či dotčených firem. „Nyní výslechy vyhodnocujeme a zjišťujeme, jaké další důkazy jsou pro dokončení trestního řízení potřeba," řekl Koupil. 

Kauza Dědic

Dědic byl obviněn z přijetí úplatku, legalizace výnosu z trestné činnosti a ze sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, veřejné soutěže a veřejné dražby. Hrozí mu až 12 let vězení. Podle policie ovlivňovali zakázky na dopravní prostředky a u nemocnice zakázky na stavební práce a dodávky zdravotnického materiálu. Společnost spojená s lobbistou Dědicem měla firmám zajišťovat vítězství v tendrech, za což dostávala úplatky. Získala tak údajně 30 milionů korun, příjem úplatků údajně kryla poradenskou činností. Podle dostupných informací měl zřejmě Dědic úzkou vazbu na regionální politiky či ředitele městských společností. 

Této kauzy se týká šest vyšetřovaných zakázek a některé z dalších, které policie zatím jen prověřuje. Mezi ně patří i projekt na vybudování pavilonu evoluce v ostravské zoologické zahradě. Podle Ministerstva financí při zadání tendru, který pro město provedla soukromá firma Seller Moravia, došlo k pochybení. Firma údajně během řízení změnila kvalifikační podmínky. Ostravě nyní hrozí vracení stomilionové dotace a pokuta ve stejné výši. 

Primátor města Petr Kajnar ČTK řekl, že policie si podle něj vyžádala dokumentaci ke všem zakázkám města za posledních pět let a tato byla jednou z nich. „Nepředpokládám, že by firma pochybila, myslíme si, že vše bylo v pořádku. Pokud se ale pochybení prokáže a budeme muset dotaci vracet, bude to právě v souvislosti s chybou této firmy," řekl Kajnar. Město by pak případnou škodu po společnosti Seller vymáhalo. 

Pavilon evoluce za zhruba 128 milionů korun je nejdražší stavbou v historii ostravské zoo. Dobudovaný je už několik měsíců, ještě ale nebyl zprovozněn. Koupil potvrdil, že i touto zakázkou se zabývá. Řekl také, že v této souvislosti nepadlo žádné obvinění. „Věc je ve stadiu prověřování, proto ji nebudeme více komentovat," řekl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…