Policie už má odpovědi od sledovaných v kauze Nagyová

02.07.2013 17:20

Před kriminalisty v úterý v Praze vypovídají pracovníci Úřadu vlády v kauze obviněné exšéfky kabinetu odstupujícího premiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové. Vypovídat by měl řidič úřadu a jeho přítelkyně, které podle státního zastupitelství nechala Nagyová nezákonně sledovat.

Policie už má odpovědi od sledovaných v kauze Nagyová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová a Roman Jurečko

Podání vysvětlení u policie začala v 9.00 a účastní se jich také advokát Nagyové Eduard Bruna. Podle informací ČTK pokračovaly výslechy v 11.00 a 13.00. Kromě řidiče a jeho přítelkyně bude zřejmě vypovídat ještě další pracovník Úřadu vlády.

Dala sledovat Nečasovu manželku

Předvolaní mají vypovídat v kauze údajného sledování. V usnesení o zahájení trestního stíhání Nagyové policie napsala, že exšéfka Nečasova kabinetu loni v listopadu zosnovala a usměrňovala nezákonné sledování premiérovy manželky, k níž měla podle policistů "vysoce negativní postoj". Údajně při tom využila vlivu vyplývajícího z osobního poměru s premiérem.

Na předsedu vlády prý také vyvíjela nátlak, aby se rozvedl. V současné době se Nečas s manželkou skutečně rozvádí, což oznámil krátce předtím, než aféra vyšla najevo. Žalobci napsali, že Nagyová chtěla zabránit spekulacím novinářů o jejím vztahu s Nečasem, k čemuž mělo údajně přispět i zjištění, že řidič Nagyové často jezdí k Hrzánskému paláci, kde premiér bydlí.

Ministr obrany prý o sledování nevěděl

Nagyová prý za účelem sledování opatřila fotografii i adresu premiérovy ženy představitelům Vojenského zpravodajství. Na sledování se údajně bez vědomí ministra obrany domluvila s tehdejším šéfem Vojenského zpravodajství Ondrejem Páleníkem, jeho nástupcem Milanem Kovandou a s plukovníkem tajné služby Janem Pohůnkem.

Na základě textových zpráv, které si jednotliví aktéři vyměňovali, dospěli policisté k závěru, že dva příslušníci Vojenského zpravodajství monitorovali okolí Nečasova bydliště a fotili jeho služební vůz. Sledování však odhalil Nečasův řidič.

Kauza kolem Nagyové, která se vedle údajného sledování Nečasové a dvou zaměstnanců Úřadu vlády týká také údajného podplacení tří exposlanců ODS, stála premiéra Nečase funkci i post předsedy občanských demokratů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

dezinfománie

Dobrý den, zajímalo by mě, co si myslíte o tomto komentáři Zahradila -https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Zahradil-ODS-Zaznamenanihodne-vyrony-dezinfomanie-755567. Dále by mě zajímalo, co s těmi dezinformacemi pořád máte a co za ně vlastně považujete? Protože se zdá, že tato vl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hokejové zlato: Tvrdé vyřízení účtů ze strany ČT

8:17 Hokejové zlato: Tvrdé vyřízení účtů ze strany ČT

Český hokejový tým v neděli večer vybojoval proti švýcarskému týmu zlatou medaili na mistrovství svě…