Policie v islámském centru zadržela kvůli rasismu jednoho člověka

26.04.2014 15:16

Policie po pátečním zásahu v Islámské nadaci v Praze zadržela jednoho muže pro podezření, že v Česku zajistil vydání a distribuoval knihu šířící rasismus. Obviněn zatím nebyl. Policisté v rámci zásahu předvedli zhruba dvě desítky lidí, u několika z nich cizinecká policie zahájila řízení o vyhoštění. Jeden člověk je podezřelý z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí. ČTK to dnes sdělil mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták.

Policie v islámském centru zadržela kvůli rasismu jednoho člověka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah, ilustrační foto

„Zadržený muž je podezřelý, že měl v České republice zajistit překlad a vydání knihy šířící svým obsahem rasismus, antisemitismus, xenofobii a násilí proti takzvaným méněcenným rasám, kterou měl následně distribuovat prostřednictvím nabídky na internetu, internetového knihkupectví i přímého prodeje v určených místech," popsal Hanták. Název knihy ÚOOZ nebude po dohodě se stáním zastupitelstvím upřesňovat, protože nechce knize dělat tímto způsobem reklamu, dodal mluvčí.

Policisté by údajně mohli v mešitách zasahovat kvůli knize Základy tauhídu - Islámský koncept Boha

Policie v prostorách islámské nadace zůstala od pátku do dnešního dopoledne, potvrdil Hanták dřívější informace. V pátek zasahovala v objektech islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě v Praze, kde se muslimové scházejí. Mluvčí ÚOOZ také dementoval tvrzení v některých médiích, že v rámci prohlídek byly nalezeny zbraně a výbušniny.

Policisté by údajně mohli v mešitách zasahovat kvůli knize Základy tauhídu - Islámský koncept Boha. Bývalý muslim Lukáš Lhoťan v pátek ČTK řekl, že kvůli knize nedávno podal trestní oznámení. Podle něj jsou v ní extrémní muslimské názory a vydalo ji Ústředí muslimských obcí v ČR s islámskou nadací. Jejich vyjádření se ČTK nepodařilo získat.

Podle přímých účastníků zásahu v centru Prahy policisté narušili hlavní páteční modlitbu, která má pro muslimy zvláštní význam a scházejí se při ní v mešitě. Stěžovali si například indonéští diplomaté. Podle svědků bylo uvnitř mešity kolem stovky lidí. „Policie nás zajistila a lustrovala. Pořád jsme dostávali pokyn, abychom měli hlavu dole," popisoval zásah novinářům jeden z mužů poté, co byl z mešity propuštěn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…