Policie v souvislosti s pochodem radikálů v Brně zajistila 10 lidí

02.05.2019 13:44

Policisté v Brně v souvislosti se středečním pochodem radikálů a akcí jejich odpůrců zajistili deset lidí. Většina z nich se zodpovídá z neuposlechnutí výzvy, dva muži budou vysvětlovat své vzájemné napadení. Další muž napadl zakročujícího policistu, je podezřelý z násilí proti úřední osobě.

Policie v souvislosti s pochodem radikálů v Brně zajistila 10 lidí
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Dnes to v souhrnu v aktualizaci na policejním webu uvedl mluvčí Pavel Šváb.

Odpůrci pochodu radikální Národní a sociální fronty se sešli v 17:00 na Dominikánském náměstí, radikálové v 19:00 na Zelném trhu. Odpůrci svoji akci oficiálně ukončili před 20:00, většina z nich ale odešla blokovat pochod Národní a sociální fronty. Vznikla potyčka, zasahovat musela policie, několik lidí zadržela. Průvod radikálů pak rozpustil tajemník městské části Brno-střed Petr Štika, který uvedl, že radikálům navrhl jinou trasu, oni ale podle něj jeho návrhy neakceptovali. Část odpůrců radikálů se pak vydala na policii v Příční ulici, kde jsou cely pro zadržené, po výzvách se ale rozešli.

Policisté odhadli počet účastníků obou největších shromáždění na 60 v případě pochodu radikálů, a na 600 v případě jejich odpůrců. „O tom, že se zdaleka nejednalo jen o mírumilovné shromáždění, svědčí i výbava některých demonstrantů, kterou zajistili policisté,“ uvedl mluvčí. Šlo například o násadu patrně od krumpáče či podomácku zhotovený malý palcát. „Stovky policistů měly se zvládnutím situace plné ruce práce, nejvíce pak 300 příslušníků pořádkových jednotek a 20 kolegů z antikonfliktního týmu,“ uvedl Šváb.

Policie zajistila deset lidí, z toho devět mužů a jednu ženu. Většina lidí se podle mluvčího zodpovídá z neuposlechnutí výzvy, dva muži zajištění na Zelném trhu budou vysvětlovat své vzájemné napadení. „V Bratislavské ulici pak dvaatřicetiletý muž napadl i zakročujícího policistu, je podezřelý z násilí proti úřední osobě. Obviněn dosud nebyl,“ uvedl mluvčí. Doplnil, že muž měl navíc u sebe více než 100 gramů sušené rostlinné hmoty, pravděpodobně marihuany, a bude se zodpovídat také z tohoto prohřešku.

Dva policisté byli při akcích zraněni, jeden musel být ošetřen v nemocnici. „V zárodku se podařilo zažehnat konflikt na Zelném trhu a také vyřešit situaci, kdy se zhruba dvě stovky lidí přemístily před policejní služebnu v Příčné ulici s požadavkem na propuštění zajištěných osob. Po výzvách policistů se rozešli, ale v Bratislavské ulici jsme museli zajistit další tři osoby, které se dopustily protiprávního jednání,“ uvedl mluvčí.

První máj se v Brně v minulých letech opakovaně stal dnem slovních střetů i potyček mezi radikály a jejich odpůrci z řad antifašistů. Před dvěma lety prošlo městem 150 radikálů a sešlo se i 300 jejich odpůrců. Zasahovat musela policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…