Policie varuje ve videu uprchlíky z Ukrajiny před podvodníky

12.03.2022 6:15

Čeští policisté zjistili první případy zneužití situace uprchlíků z Ukrajiny různými podvodníky, zejména v souvislosti s registrací k pobytu v České republice. Policie proto dnes zveřejnila video v ukrajinštině, ve kterém mimo jiné upozorňuje, že vyřízení pobytové agendy je v Česku zdarma. Uprchlíky také varuje před podezřelými nabídkami lukrativní práce, které mohou vést k nucené prostituci či k otrocké práci. Kromě nahrávky je na policejním webu ke stažení také leták s varováním.

Policie varuje ve videu uprchlíky z Ukrajiny před podvodníky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před Pražským asistenčním centrem pro ukrajinské uprchlíky(KACPU)

Nepřehledné situace a nejistoty se podle zkušenosti policistů velmi často snaží zneužívat různí podvodníci. Za úplatu je například nabízeno urychlení vyřízení potřebné administrativy nebo zprostředkování zaměstnání. Pobytová agenda, registrace ke zdravotnímu pojištění i registrace na úřadu práce je přitom v Česku zdarma. „Řešení administrativních záležitostí neurychlíte poskytnutím úplaty komukoliv,“ upozorňuje policie.

Uprchlíci by také měli být obezřetní, pokud se na ně někdo obrátí s nabídkou lukrativní práce. Ta může ve skutečnosti znamenat nucené poskytování sexuálních služeb či otrockou práci. Policisté také varují, že se podvodníci mohou snažit získat od uprchlíků doklady, které zneužijí pro sjednání půjček nebo zřízení bankovních účtů k nezákonným účelům.

Počet uprchlíků z válkou zasažené Ukrajiny podle čtvrtečního vyjádření ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) přesáhl 200.000 lidí. Víc než polovinu tvoří děti, čtyři pětiny dospělých jsou ženy. Ministerstvo vnitra včera uvedlo, že uprchlíkům vydalo už přes 120.000 víz ke strpění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…