Policie zasahovala u Hradu. Promítaly se na něj výzvy proti republice

24.09.2021 16:44

Světelný nápis související s monarchií, který byl promítán v noci na pátek na Pražský hrad, musela řešit policie. Na místo také dokonce letěl vrtulník, jenž se snažil objevit zdroj promítání. K němu se následně přihlásil Český královský institut. Píše o tom server iRozhlas.cz.

Policie zasahovala u Hradu. Promítaly se na něj výzvy proti republice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský hrad a Strakova akademie

Podle mluvčího pražské policie Richarda Hrdiny přijali pražští policisté oznámení o promítání nápisu kolem třetí hodiny ranní. Nápis měl být promítán na Rožmberský palác na Pražském hradě. Zdroj nápisu se snažila nalézt i Letecká služba Policie České republiky. Promítaný nápis zněl: Monarchie – alespoň podle policie. Český královský institut, jenž se však k nápisu přihlásil, uvádí, že nápis zněl: Monarchie, ne anarchie.

„Jsme případně připraveni nést následky, ale nejsme si vědomi toho, že bychom provedli něco nezákonného, jelikož osvícení proběhlo mimo ochranné pásmo Hradu,“ sdělil Zdeněk Prázdný, ředitel Českého královského institutu.

Světelný nápis se na Pražském hradě neobjevil poprvé. Naposledy byl nápis k vidění v dubnu – a to Velezrada. Tehdy byla prošetřována organizace Zastavme Velezradu, kdy celou věc policie prošetřovala jako případný přestupek nebo trestný čin. Případ však byl nakonec odložen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…