Policisté nejsou kvalifikovaní, není divu, že si neporadili s Janouškem

28.03.2012 18:36

Postup pražských policistů po páteční nehodě lobbisty Romana Janouška udivil některé přispěvatele diskuzního fóra webu Policista.cz. Část z nich také vyjádřila podporu šéfovi pražské policie Martinu Vondráškovi, kterého policejní prezident Petr Lessy v souvislosti s kauzou vyzval k rezignaci. Někteří z přispěvatelů však naznačují, že kritizovaný postup je v Praze běžný.

Policisté nejsou kvalifikovaní, není divu, že si neporadili s Janouškem
Foto: repro TV Prima
Popisek: Roman Janoušek po svém zadržení za jízdu v opilosti

Lessy v úterý uvedl, že policisté vyšetřující incident, který skončil zraněním ženy, měli Janouška na místě zadržet. To se nestalo a lobbista byl po pár hodinách propuštěn. Policisté také podle Lessyho neměli Janouškovi dovolit manipulovat s telefonem nebo ho vyslýchat v době, kdy byl zřejmě ještě opilý. Podle dřívějšího sdělení nadýchal přes 2,2 promile alkoholu.

"Už teď vidím, kolik lidí mi po tom, co nadýchají 1,1 promile, nikomu nic neudělají, ani nikoho přímo neohrozí, a já jim budu rozmontovávat mobil, brát tkaničky a podobný nesmysly, tuhle kauzu připomenou," povzdechl si v pondělí autor diskuzního vlákna vystupující pod jménem Martin1. "Pokud má někdo 2,2 promile, asi těžko mu lékař do zprávy dá, že je schopen úkonů ihned. Pakliže ne, je přece běžný postup cela na oddělení, případně CPZ (cela předběžného zadržení), do doby, kdy schopen je. (...) Nikým nerušené telefonování z místa činu - to je proboha co," ptá se Martin1.


Vše k tématu Janouškovy odposlechy

S více než promile vždy na záchytku

Přispěvatel vystupující pod přezdívkou Andras uvedl, že opilí lidé se většinou považují za schopné výslechu, pokud mají do jednoho promile alkoholu. V opačném případě prý putují na záchytnou stanici. Chování policistů k Janouškovi podle něj nemá obdoby. "Je to ostuda," napsal Andras v pondělí.

Podobně se vyjádřil i Gustav-zeleny. "Za těch pár let, co sloužím, jsem již odchytl několik desítek podnapilých řidičů. V případě nadýchání více než jednoho promile to u nás (v jednom z největších měst) automaticky chodí tak, že řidič je zadržen, putuje na záchytku, a když je pak řidič na záchytce vyspinkaný do střízliva, teprve potom na oddělení může podávat vysvětlení a podrobovat se dalším úkonům. (...) Vůbec mi tedy není jasné, jak mohl pan J. podávat vysvětlení se 2,2 promile v krvi a hned pak si odkráčet domů," uvedl.

Martin1 nebo Andras vyjádřili svou podporu Vondráškovi. Martin1 uvedl, že Vondráškovi nechybí iniciativa, relativně pokrokové myšlení a dokáže se zastat svých lidí. "To pak můžeme mít ve vedení sebelepšího člověka, ale když pokaždé bude skládat funkci díky ignorantským podřízeným, bude jen o náhodě, jak dlouho se ve funkci udrží. A to je pro mě absurdní," uvedl.

"Jedná i s řadovými policisty jako se sobě rovnými... Je to člověk inovativní, pracovitý a dle mého názoru i čestný. A já také nevidím jediný důvod k tomu, aby nesl osobní zodpovědnost za každý jednotlivý zákrok policistů," napsal Andras.

Na ulici běhají nekvalifikovaní policisté

Jiného názoru je přispěvatel Catani. "(Vondrášek) Je plně odpovědný za to, že ti policisté, co slouží na ulicích, nemají dostatečný výcvik, nemají dostatečné znalosti, mají strach jednat a měřit všem stejně. Je zodpovědný, za to, že u policie slouží lidé, co zde nemají co dělat a minuli se povoláním. Má pod sebou lidi, za které odpovídá," uvedl Catani.

Někteří z přispěvatelů vedle toho tvrdí, že v Praze je nezadržení opilých řidičů běžnou praxí. "To nařízení nebo jakási dohoda existuje! Ale ne na papíře, pouze ústně :-)! A sice že hlídky, co předávají řidiče pražské dopravce (nehodovce), tak jej nesmí zadržet!!! (...) Takto, jako s Janouškem, se postupuje skoro pokaždé a jen tento případ na toto ukázal," napsal jeden z přispěvatelů. "Na ODN (oddělení dopravních nehod) Praha je tohle opravdu běžný postup," reagoval Martin1.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…