Politici na názory lidí kašlou, a teď budou poslouchat šestnáctiletou autistku? Petr Robejšek ví proč

16.03.2019 8:53

Politolog Petr Robejšek opět dospěl k závěru, že politici kašlou na názory obyčejných lidí a podle nich je politika činnost, kterou mohou provozovat toliko vyvolení lidé. Jednou z takových vyvolených by se mohla stát i mladá švédská studentka, která stála na počátku demonstrací na záchranu klimatu.

Politici na názory lidí kašlou, a teď budou poslouchat šestnáctiletou autistku? Petr Robejšek ví proč
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Petr Robejšek

V pátek studenti a mladí lidé v celé řadě zemí demonstrovali za záchranu klimatu. Ke stávce se připojili i čeští studenti, kteří apelovali na své politiky, aby konečně něco udělali pro záchranu naší Země. Pokud něco neuděláme, můžeme si podle studentů planetu definitivně zničit a jelikož nemáme  záloze jinou planetu, na které bychom mohli žít, bude to náš konec.

Politolog Petr Robejšek se v textu uveřejněním na blogu Aktuáně.cz zamyslel nad tím, jak a proč nabrala nespokojenost mladých lidí na síle.

„Politici tvrdí, že vládnutí je tak složité, že na to mají jen takoví duševní obři, jako oni sami. A zrovna tihle lidé teď poslouchají šestnáctiletou Gretu Thunbergovou. Když většinová společnost chce alespoň občas sama rozhodovat o svém osudu, tak jí to vládnoucí odepřou kvůli nedostatečnému vzdělání. Referendum? ‚Vyloučeno, necháte se zmanipulovat jen těmi špatnými.‘ Přímá demokracie? ‚Ani náhodou. Chybí vám odborné znalosti.‘ Vládnoucí vrstva odpírá právo spolurozhodovat těm lidem, kteří se dokážou uživit vlastníma rukama a vychovávat své děti. Odmítá podíl na moci těm, kteří platí a doplácí na politiky. Nejsou prý dost vzdělaní. Tak a teď si poslechněte příběh o chytré Gretě,“ požádal Robejšek.

Greta Thunbergová je šestnáctiletá studentka, která 20. srpna loňského roku začala před švédským parlamentem protestovat proti lhostejnosti politiků. Mladá studentka je přesvědčena, že politici pro záchranu života na Zemi nedělají dost. Robejška zaujalo, že mladou dámu začala podporovat mediální firma We Don’t Have Time.

Greta Thunbergová se dostala na konferenci o ochraně klimatu v polských Katovicích a pronesla zde projev. Bylo na ní znát, že je opravdu zapálená a že ochrana klimatu jí leží na srdci. Robejšek však podle svých vlastních slov zjistil o Gretě ještě něco.

„Greta Thunbergová trpí Aspergerovým syndromem. Tuto informaci jsem převzal z německé wikipedie, která zcela určitě nechce chytrou Gretu očerňovat. Aspergerův syndrom je varianta autismu, která se projevuje stereotypním chováním, omezenými zájmy a nedostatečnou schopností porozumět řeči těla ostatních lidí. Česky řečeno to znamená, že si postižený prostě mele svou, aniž by bral ohled na to, s kým právě mluví a jak na to ten člověk reaguje,“ pokračoval Robejšek.

Nakonec se zeptal, proč politici naslouchají právě této dívce, která toho ve svém věku nemohla příliš mnoho nastudovat?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…