Politici o přímé volbě: Byla to chyba, ale snad to dobře dopadne

23.11.2012 17:12

Vyřazení tří vážných kandidátů z přímé volby prezidenta podle některých vládních politiků ukazuje, že byla chyba přímou volbu hlavy státu zavádět. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ale míní, že nynější volba prezidenta se už musí odehrát podle nastavených pravidel a k parlamentnímu hlasování o prezidentovi se teď nelze vracet. Premiér Petr Nečas (ODS) doufá, že případný soudní přezkum neohrozí lednový termín volby prezidenta.

Politici o přímé volbě: Byla to chyba, ale snad to dobře dopadne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Nečas zdůraznil, že rozhodnutí vyřadit kandidáty, kteří nesplňují zákonné požadavky, bylo plně v kompetenci ministerstva vnitra. Zákon podle něj stanoví i následný postup. "Věřím, že pokud se budou někteří neúspěšní kandidáti odvolávat, budou soudy při svém rozhodování zohledňovat již určený lednový termín prezidentské volby," dodal předseda vlády.

Víc důstojnosti nečekejme

Podle Němcové se ukazuje, že přímá volba nebude důstojnější než předchozí parlamentní volba. "Myslím si, že ten prvotní cíl, který byl vyhlašován, tedy že ta přímá volba bude daleko důstojnější a bude vedena ve vyšší politické kultuře, tak si myslím, že k tomu v žádném případě nedojde," řekla ČTK.

Němcová ale není nakloněna tomu, aby se parlament vracel k parlamentní volbě. "Domnívám se, že už prezidentská volba je tak daleko a bylo vykonáno tolik kroků, že už to v podstatě nepovažuji za možné," dodala předsedkyně sněmovny. Špatným signálem by při rušení přímé volby prezidenta podle ní bylo, že zákon nebyl připraven kvalitně, aby odstranil všechna možná rizika.

Ministr financí Miroslav Kalousek řekl ČTK, že lituje toho, že pro přímou volbu hlasoval. "Já říkám, že zpytuji-li své svědomí, jsou dvě hlasování, která jednou pánubohu nezodpovím, až před ním budu stát: hlasování o zřízení krajů a hlasování o přímé volbě prezidenta," řekl Kalousek. Případný návrat k parlamentní volbě by podpořil, ale až pro další volby. "Tato volba už prostě musí tak proběhnout," dodal s tím, že je fér přiznat chybu a snažit se ji napravit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

17:27 Vím, co bylo ve skladu... Kauza Vrbětice uzavřena. Pak zaznělo něco, co řečeno nebylo

O tom, že ve Vrběticích rozhodně nebyla škoda za miliardu, se rozhovořil bezpečnostní analytik Jaros…