Politici se bojí etického kodexu. Přijdou o peníze pro strany?

18.02.2012 12:06

Nový etický kodex poslance by mohl přinést některým politikům problémy. Mohli by totiž přijít o prostředky ze státního rozpočtu na provoz kanceláří ve volebních obvodech.

Politici se bojí etického kodexu. Přijdou o peníze pro strany?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přestávka ve sněmovně

Více než polovina ze dvou set poslanců sídlí přímo v místních stranických sekretariátech. Parlamentní peníze tak končí právě v jejich pokladnách. Například loni zaplatila Sněmovna podle informací, které deník Právo získal od tiskového odboru, za poslanecké kanceláře téměř 56 miliónů korun.

Není možné podporovat stranickou administrativu

V kodexu by se ale měla objevit věta: „Není možné využívat prostředky k výkonu mandátu k naplnění nezávislosti mandátu, tj. nepřelévat je na jiná využití, například na volební kampaň či na podporu stranické administrativy.“

„Kde jinde by měli voliči hledat komunistického poslance než tam, kde je obvodní výbor?“ diví se předseda klubu poslanců KSČM Pavel Kováčik. „Pokud změna v kodexu bude, budu mít velké problémy s podporou. V tom, že jdou peníze straně, problém nespatřuji,“ dodal Kováčik.

Pouze tři pražští poslanci ODS – Pavel Bém, Jan Florián a Boris Šťastný – se spokojili pouze se sněmovní kanceláří. Jiní Pražáci tak skromní nebyli. Například komunisté Jiří Dolejš a Marta Semelová, kteří sídlí přímo v centrále ÚV KSČM v ulici Politických vězňů, „přihráli“ loni straně každý 386 400 korun. Stejně tak Jiří Koskuba (ČSSD), který má kancelář v Lidovém domě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…