Politici zhrubli, imunitní výbor by na ně měl být přísnější, říká soudce Baxa

28.07.2013 14:45

Podle předsedy Nejvyššího správního soudu Josefa Baxy jsou praktiky v politice čím dál hrubší. Z části za to podle něj mohou i nedostatečné tresty mandátového a imunitního výboru.

Politici zhrubli, imunitní výbor by na ně měl být přísnější, říká soudce Baxa
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

"Myslím si, že Nejvyšší soud udělal chybu v tom, že ve chvíli, kdy rozhodl, neřekl dostatečně jasně, proč tak rozhodl," říká ke kauze tří "trafikantů" Baxa. "Soudci snad nežijí ve vzduchoprázdnu a museli chápat realitu - že rozhodnutí nebylo očekávané," dodává. "Nemusíte tolik věnovat péči vysvětlení v případě, kdy rozhodujete postopadesáté, ale toto je zcela ojedinělé rozhodnutí," říká.

Podle Baxy je vše jedou poprvé a s názorem soudu se musíme naučit žít. "Celý institut imunity je jedinou výjimkou ve velmi důležitém principu rovnosti. Zásahy by měly být velmi nepatrné a funkční. V Parlamentu by se ale nemělo dělat jedno - aby se kdejaké zavrtění krylo touto výsadou. To není dobře," dodává s tím, že je potřeba zavést diskuzi o rozsáhlosti imunity.

Mělo by se více trestat

"Kdyby se skutky neděly, tak bychom tento problém neměli," dodává s tím, že imunita patří k výrokům a ke hlasování. "Orgány nějakým způsobem fungují. Reakce na policii a státní zástupce jsou velice prudké, takové jsem do této doby neslyšel. Pokud jsou ale pochybnosti, má je prověřit soud. Ale nečekejme, že od začátku bude všecho jasné, vše bude probíhat v přímém přenosu a on-line," varuje Baxa.

Jedno je ale podle něj jisté - měly by se určit jasné hranice imunity. "Nemělo by to snad platit na to, že se politici poperou v kantýně, to snad ne. Ale zase - kdo teď určí hranici?" ptá se Baxa. "Podívejte se, jak všeobecně zhrubly mravy. Já bych nechápal slovo, že podléhá jen disciplinární pravomoci. Kdyby fungovalo toto trestání, tak možná by se tyto mravy trochu zjemnily," říká s tím, že si ale nevzpomíná na to, že by se někdy politik takto potrestal. "Má to vést k tomu, že se nad sebou zamyslí a už to nikdo neudělá. Že se bude před mandátním a imunitním výborem bát," dodává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

5:00 „Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Atentát na slovenského premiéra. Šokující zpráva! Média podsouvají…