Politici zneužívají termín "křesťanské hodnoty", šíří přes něj nenávist. Církev českých bratří tomu chce říci dost

23.10.2016 14:34

Politici podle synodní rady Českobratrské církve evangelické zneužívají pojem křesťanské hodnoty. Například prezident Miloš Zeman a někteří další politici jej prý využívají k šíření předsudků a podněcování nenávisti. Jak však uvedl v rozhovoru pro server Lidovky.cz synodní kurátor Vladimír Zikmund, evangelium nevybízí k hloubení příkopů mezi lidmi, ale zve ke společnému stolu.

Politici zneužívají termín "křesťanské hodnoty", šíří přes něj nenávist. Církev českých bratří tomu chce říci dost
Foto: pixabay.com
Popisek: růženec, ilustrační foto

V posledních měsících zaznívá pojem křesťanské hodnoty podle Zikmunda často. „I prezident Miloš Zeman na letošních svatováclavských slavnostech vyzval k návratu ke křesťanským kořenům jako k obraně proti muslimům. Považujeme za nepřijatelné, aby lidé, zvlášť když mají být autoritou, prostřednictvím takových slov šířili předsudky a podněcovali nenávist mezi lidmi. Chceme raději hledat poctivé odpovědi na otázku, co je křesťanská víra a co může pro dnešní svět znamenat,“ uvedl Zikmund. Podobné prohlášení, varující před zneužíváním tohoto pojmu, zatím jiné církve nevydaly. Českobratrská církev evangelická však v toto doufá. 

Původní text ZDE.

 

 

Důvod, proč se mnozí lidé začínají tímto pojmem zaštiťovat, může podle Zikmunda souviset s nedostatečnou znalostí obsahu tohoto pojmu v naší společnosti. „Obáváme se, aby se křesťanské hodnoty nestaly prázdným pojmem, aby se nezapomínalo na jejich skutečnou podstatu. Nepřijatelné je pro nás zneužívání tohoto sousloví a jemu podobných pro šíření předsudků a nenávisti vůči cizincům, menšinám, uprchlíkům či komukoli jinému. Stejně tak vidíme vyprazdňování tohoto pojmu komercionalizací Vánoc, urputným prosazováním Ježíška proti dědu Mrázovi. To je proces, který skutečné křesťanství degraduje dlouhodobě,“ zmiňuje Zikmund. 

Českobratrská církev evangelická v minulosti také vyzvala k solidaritě s uprchlíky. „Před dvěma roky vznikla v naší církvi pozice faráře pro menšiny, jímž je Mikuláš Vymětal, od letošního ledna máme koordinátorku pro práci s uprchlíky Alenu Fendrychovou, která má dlouholeté zkušenosti s prací s migranty ze svého působení v Diakonii Českobratrské církve evangelické,“ dodal také Zikmund. Reakce, které se jejich prohlášení dočkalo, jsou vesměs pozitivní a souhlasné. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…