Politici žvaní, lidé je volí. Vy se příští čtyři roky mít lépe nebudete, varoval Štěpán Kotrba čtenáře velkých novin

30.09.2017 7:56

Mediální a politický analytik Štěpán Kotrba ve svém komentáři pro MF Dnes uvedl, že si politici zvykli, že již nemusí stát „čelem k masám“. Zodpovědnost za činy nahradila slova, ta nahradily obrázky, píše.

Politici žvaní, lidé je volí. Vy se příští čtyři roky mít lépe nebudete, varoval Štěpán Kotrba čtenáře velkých novin
Foto: archiv
Popisek: Mediální a politický analytik Štěpán Kotrba

„Byly doby, kdy silná média sjednocovala společnost. To bylo v době, kdy po jejich odhaleních padaly vlády, mýtus o hlídacím psu demokracie se snažily naplňovat a měly monopol na informace. Tehdy imperativem a řemeslnou ctí byla pravda. Padni komu padni. Velké ideje ovládaly mysl lidí,“ zmínil Kotrba.

Následně se soustředí na úpadek monopolu médií. „Vznikl internet, sociální média. Novinářem či komentátorem se už může stát každý. Pravdu nahradila exotičnost, zajímavost, prémie se dávají za čtenost, lajky a rychlost,“ poznamenal se slovy, že zadavatelé reklamy nestojí o pravdu, ale o zásah cílové skupiny.

„Politici nikoho nezajímají, protože ‚všetci kradnú‘ a nabízejí tytéž zatuchlé sliby, které neplnili 25 let, i když měli možnost. A protože systém ‚demokratických‘ voleb je nastaven na 51 procent, střídají se vratké vlády bez velkých idejí s jinými vládami bez velkých idejí. Malých idejí je tolik, že si je nepamatujete stejně jako ministry,“ dodal Kotrba. Podle jeho slov totiž nelze ani během čtyř let vlády realizovat žádnou strategii.

„Bitva o voliče se koná sliby malých dárků. Jedni zjednoduší daně, druzí přidají učitelům, třetí pomohou zemědělcům s dotacemi a čtvrtí zachrání bobra. Velké strategie realizují pro svůj zisk jen velké společnosti mající velké peníze a nevolené vedení,“ zmínil. Poznamenal pak, že je pravdou, že stát je třeba řídit jako firmu. 

„Dokud jsme neměli svobodu nadávat na vládu, toužili jsme po ní a usilovali o ni. Dnes máme všichni svobodu říkat, co chceme, číst a psát, co chceme. Máme informace z domova i z celého světa během vteřiny v tabletu či mobilu. Můžeme vidět války on-line. Máme svobodu myslet si, co chceme. Nejen o válkách, ale i o mrtvých. Máme dokonce svobodu nemyslet si nic nebo nemyslet vůbec. Svoboda nás netrápí. Ani hlad většinu z nás netrápí. Netrápí nás ani špatné svědomí z toho, že jiným svobodu nedáváme, ale bereme. Stačí, když máme banány a levný roaming,“ řekl Kotrba se slovy, že politici žvaní, lidé je volí a naše jistoty se nemění.

„Je jedno, kdo na ty čtyři příští roky zvítězí. Vy se lépe mít nebudete,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…