Politická kultura? Moře hnoje! Matásek se vrátil k volbě prezidenta

18.02.2023 7:07 | On-line

Uplynulé prezidentské volby i několik týdnů po jejich druhém kole stále rezonují společností; nejinak je tomu i v herecké branži. Právě v té podle herce Davida Matáska při letošní volbě nové hlavy státu mnohým napovídala určitá profesní schopnost. „My herci to máme těžké – nám se blbě lže. Lháře většinou hrozně rychle poznáme,“ naznačil. V rozhovoru pro Lidovky.cz přesto poznamenal, že mu to rozhodování u voleb zcela neulehčilo, jelikož chtěl volit někoho bez komunistické minulosti. Po sečtení výsledků druhého kola prý myslel hlavně na své děti.

Politická kultura? Moře hnoje! Matásek se vrátil k volbě prezidenta
Foto: Repro ČT24
Popisek: Herec David Matásek

Anketa

Chystáte se ke koupi elektromobilu?

1%
97%
hlasovalo: 20110 lidí
Matásek v rozhovoru pro Lidovky.cz přiznal, že za začátku prezidentských voleb nebyl úplně spokojený, jelikož si z devítky kandidátů nedokázal vybrat ani jediného. Informace o nich se tak prý snažil postupně získat a zároveň se „nenechat umlátit prezidentskými debatami“.

Vše navíc zkomplikovalo, že hledal někoho bez komunistické minulosti, což nakonec v druhém kole prezidentských voleb nesplňoval ani Petr Pavel, někdejší náčelník Generálního štábu Armády ČT a bývalý předseda vojenského výboru NATO, ani expremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

„Nějak jsme se s tím v devadesátkách ani později nedokázali rázně vypořádat. Všechno se zpochybňuje, politická kultura strašně upadla. Premiér Stanislav Gross musel odejít z politiky kvůli čtyřmilionovému bytu, což dnes vypadá až srandovně. Tehdá jsme si říkali: To je ale hnůj! A tohle je co? To je moře hnoje,“ poznačil herec. V tomto „moři hnoje“ se dle něj „brodíme a hledáme viníky“.

Ovlivnit jeho rozhodování mělo i to, že jako herec prý dokáže poznat, kdy lidé lžou. „Lháře většinou hrozně rychle poznáme. Už jen řečí těla, pocukáváním rameny a způsobem projevu je to naprosto zřejmé,“ shrnul. Rozhodování měl celkem jednoduché až tehdy, když se z prezidentské volby stal jakýsi „souboj dobra se zlem“.

U Pavla pozoroval, nakolik je klidný. „Umí se sebou pracovat. Nevím, jestli takový je, nebo jestli je to vyškolené, ale když začne větu, ví, jak ji skončí. To chce určitý mentální klid,“ nastínil.

S výsledkem prezidentských voleb a z výhry Petra Pavla se Matásek, jenž původně nechtěl nikoho s komunistickou minulostí, dle svých slov vyrovnal, jelikož myslel hlavně na své děti. „Děti měly radost a já měl radost, že mají radost, protože jde víceméně o ně,“ shrnul.

Se smíchem pak též v rozhovoru pronesl, že „pokud transformace z komunistického kádru vypadá takhle, je vlastně celkem sexy“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…