Politická mrtvola Jiří Zimola? Vůbec ne. Počítá se s ním, píší noviny

11.04.2017 7:11

Politický pád Jiřího Zimoly, Sobotkova kritika, je jen dočasný. Zimolova kariéra může pokračovat ve Sněmovně. Píše o tom dnešní Mladá fronta Dnes.

Politická mrtvola Jiří Zimola? Vůbec ne. Počítá se s ním, píší noviny
Foto: Jihočeský kraj
Popisek: Hejtman Jiří Zimola podepisuje s ostatními představiteli Jihočeský pakt zaměstnanosti

Upozornila, že ČSSD sice na jihu Čech loni na podzim vyhrála krajské volby, ale druhé hnutí ANO vycítilo, že má šanci vítěze obejít. Poslankyně ANO a jednička jihočeské kandidátky hnutí Radka Maxová už sondovala u třetí ODS, když v tu chvíli přijel šéf hnutí Andrej Babiš. Stačilo hodinové posezení s Jiřím Zimolou a stalo se to, co Babiš po setkání s politiky ČSSD často nedělá. Zimolu pochválil a svým lidem v hnutí řekl, ať ho neobcházejí.

„Udělal na Babiše dojem. Vysoký, štíhlý, modrooký, charizmatický chlap, volby vyhrál potřetí v řadě, nebylo co řešit,“ líčil jeden z Babišových spolupracovníků.

Včera ale hnutí ANO poslalo Zimolu k ledu, když s ČSSD vypovědělo koaliční smlouvu. Populární hejtman podle listu doplatil na to, že si nechal na Lipně stavět chatu od ředitele jihočeských nemocnic Martina Bláhy. Toho samého muže, kterému jeho kraj vyplácel víc peněz, než bere německá kancléřka nebo britská premiérka, kolem 600 tisíc korun měsíčně.

Anketa

Má Jiří Zimola vaši důvěru?

29%
47%
hlasovalo: 4285 lidí

Pro šestačtyřicetiletého Zimolu, kterému část sociálních demokratů po letošních podzimních volbách předvídala stranický vzestup, to však podle listu zdaleka nemusí znamenat konečnou. Právě naopak.

Zimola by totiž, na rozdíl od Tejce nebo Benešové, měl na podzim kandidovat do Sněmovny. A nová situace mu paradoxně může uvolnit ruce. Vedení ČSSD totiž dalo najevo, že si sociálnědemokratičtí hejtmani mají hledět svojí práce v krajích a ve Sněmovně ať nechají místo jiným. Zimola byl připraven se kvůli tomu se Sobotkou a dalšími pohádat, trval na tom, že jako hejtman – byť až na posledním, dvaadvacátém místě – na kandidátce být má. Teď se hádat nemusí. A jako muž, který o víc než deset tisíc preferenčních hlasů při krajských volbách v roce 2012 a o sedm tisíc hlasů v roce 2016 – přeskočil další tváře ČSSD, může sbírat hlasy z pozice toho, který se ostatním nehodil do krámu. Sociální demokraté ostatně nečekají, že by Zimola měl z kandidátky zmizet.

List také upozorňuje na to, že jihočeští sociální demokraté za Zimolou dál stojí. I za cenu toho, že by v kraji měli skončit v opozici. „Pozice Jiřího Zimoly je natolik silná, že není myslitelné, abychom jej hodili přes palubu a vyměnili všechny zástupce v radě, které máme,“ říká zdroj MF DNES z jihočeské ČSSD, podle něhož větší osobnost, než je hejtman, strana v kraji stejně nemá.

Navíc teď může být pro sociální demokraty výhodné nechat se vyšachovat do opozice. Podle listu mohou být vnímáni jako oběti, nikoliv jako viníci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…