Politický matador, lidovec Kasal, je k neutahání. Sedí ve dvou dozorčích a čtyřech správních radách. Tak jsme chtěli vědět, kolik z toho má…

13.12.2015 7:07

Jan Kasal byl letitou výkladní skříní lidovců, obzvláště jako místopředseda Poslanecké sněmovny. Od roku 1990 do roku 2010 byl bez přerušení poslancem České národní rady, později Poslanecké sněmovny, a s výjimkou volebního období 1998-2002, kdy si sněmovní funkce rozdělily strany opoziční smlouvou, i místopředsedou zmiňovaných zákonodárných sborů.

Politický matador, lidovec Kasal, je k neutahání. Sedí ve dvou dozorčích a čtyřech správních radách. Tak jsme chtěli vědět, kolik z toho má…
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Kasal

V roce 2011 se stal zaměstnancem dopravní společnosti ČD Cargo, kde začal pracovat jako systémový specialista. „Dělám na odboru zahraničních zastoupení a obchodu. Za prvé jsem strojař, to vám možná po těch letech už uniklo. Za druhé to, co dělám, je na rozhraní obchodu a odbornosti,“ prozradil tehdy časopisu Týden.

Po dvouleté pauze od vysoké politiky se pak v roce 2012 stal zastupitelem Kraje Vysočina. Voliči lidovců vytáhli politického veterána Kasala ze dna kandidátky.

Podle dostupných, otevřených zdrojů Kasal také působí či působil jako člen správních rad Univerzity Karlovy v Praze, Vysoké školy polytechnické Jihlava (VŠPJ) a České zemědělské univerzity v Praze. V roce 2013 se na rok stal také členem správní rady záchranná stanice pro hendikepované živočichy - Stanice Pavlov o. p. s. Od roku 2014 je předsedou správní rady Evropské akademie pro demokracii.

V březnu 2014 se Kasal stal členem dozorčí rady ČD Cargo, v červenci téhož roku pak zasedl i v dozorčí radě České pošty. Kasal si před časem také koupil byt 3 + 1 v Humpolci. A na střeše jiné své nemovitosti si instaloval malou fotovoltaickou elektrárnu. ParlamentníListy.cz proto Jana Kasala oslovily s několika otázkami. Kasal nejprve zareagoval podrážděně. „Rozumím vašim otázkám asi správně, že nejde ani tak o to, co kde dělám a zda to dělám dobře nebo špatně, ale jaký z toho mám příjem... Tolik odvahy asi nemáte, abyste mi sdělil, kdo si u vás tento nepochybně příznivý článek objednal? Překvapení by bylo na mé straně,“ zněla první reakce Kasala.

Ale nakonec čísla o svých příjmech poskytl. „Tedy, za účast ve všech dozorčích a správních radách (a že jich je) beru měsíčně cca 41 000 korun netto. Kromě toho pobírám odměnu coby krajský zastupitel, něco pod 5 000 měsíčně. Fotovoltaika (na střeše stodoly), pokud počasí a paní Vitásková (předsedkyně Energetického regulačního úřadu – pozn. red.) budou příznivě nakloněni, se mi zaplatí cca za 5 - 6 let. S podnikatelským záměrem realizovaným v roce 2009 jsem hluboce v mínusu. Byt v Humpolci 3+1 jsem koupil poté, co jsem obdobný 3+1 ve Žďáře nad Sázavou prodal. Jinak se vše dočtete v dobovém tisku, bylo to dostatečně lustrováno už v roce 2010,“ uzavřel Jan Kasal.

Kasalovy informace bohužel nelze zcela empiricky ověřit, protože obě oslovené firmy, v jejichž dozorčích působí, se k výši pobíraných odměn nevyjádřily. „Pan Kasal je členem dozorčí rady jako nominant KDU-ČSL. Mimo jiné je také zastupitelem Kraje Vysočina, proto může v dozorčí radě zúročit své zkušenosti ze svého působení v kraji. Náplň jeho činnosti vyplývá z funkce dozorčí rady, která má kontrolní funkci vůči podniku. Měsíční odměny členů dozorčí rady jsou na standardní úrovni, jejich přesnou výši sdělit nemůžeme,“ odvětil na dotazy ParlamentníchListů.cz mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

„Pan Kasal vystudoval Fakultu strojního inženýrství na ČVUT. Je to odborník na danou oblast, protože se segmentem železniční nákladní dopravy léta zabývá. Do pozice člena dozorčí rady ČD Cargo, byl jmenován valnou hromadou od 12. března 2014. Vykonává funkci řadového člena," popisuje mluvčí ČD Cargo Radek Joklík. „Stanovení výše odměny členů dozorčí rady je v kompetenci valné hromady a zveřejňovat ji nebudeme," dodal.

Obecným pravidlem dozorčích rad bylo, že člen dostává cirka desetinu základního platu ředitele firmy. U ČD Cargo podle auditu ministerstva financí byla v roce 2007 valnou hromadou odsouhlasena odměna 30 tisíc korun měsíčně. U České pošty by se odměna měla pohybovat také kolem 30 tisíc korun měsíčně.

Na to, že je Janu Kasalovi 64 let, je neustále velmi akční. Publikoval často i na blogu idnes.cz. V posledním příspěvku ze srpna roku 2013, když se blížily volby, ve kterých výrazně uspěl Andrej Babiš a do Poslanecké sněmovny se vrátili po pauze i lidovci, napsal: „Když přemýšlím, co bych od příští politické garnitury očekával já, zdá se mi, že smysl dává naplnění obsahu hesla „Zodpovědná solidarita“. Tak, jak to vnímám já, to znamená, že ten, kdo pracuje a pracuje dobře, by se měl mít dobře a hodně dobře. Ten, kdo nepracuje, protože nemůže (stáří, nemoc, rodina), by měl mít jistotu, že o se o něj postará rodina, společnost – stát. Ten, kdo nepracuje, protože nechce, ten ať počítá s tím, že bude spát třeba pod mostem. Že je to nekřesťanské? Není. Pavel z Tarzu to říká jasně – kdo nechce pracovat, ať nejí.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…