Politik, který řekl, že jsme si sami zplynovali Židy, nebyl odvolán. Chtěli to komunisté

06.10.2015 10:09

Opoziční komunisté dnes na zasedání brněnského zastupitelstva neuspěli s návrhem na odvolání primátorova náměstka Matěje Hollana (Žít Brno) za jeho slova o poslání lidí do plynu. Hollan koncem září na internetu napsal, „že v Brně bývalo dříve vícero národností, které jsme si dílem zplynovali, dílem vyhnali“. Přestože se omluvil, podle komunistů je nepřípustné, aby se vysoký představitel města takovým způsobem vyjadřoval o době okupace.

Politik, který řekl, že jsme si sami zplynovali Židy, nebyl odvolán. Chtěli to komunisté
Foto: David Daniel
Popisek: Bývalý náměstek brněnského primátora Matěj Hollan

Návrh na jeho odvolání ale neprošel, protože ho zastupitelé nezařadili do programu jednání. Pro zařazení bodu o odvolání zvedlo ruku 21 zastupitelů. Šestnáct zastupitelů bylo proti, deset se zdrželo – z velké části šlo o zastupitele koaličního hnutí ANO.

KSČM míní, že chování Hollana je neslučitelné s funkcí náměstka primátora. „Je to poplivání cti nejen všech, kdo bojovali proti nacistické okupaci a zločinům, které byly v době okupace páchány, ale všech Čechů a Moravanů, našich rodičů a prarodičů, kteří v této těžké době žili,“ zdůraznil zastupitel Martin Říha (KSČM).

Hollan se na internetu vyjadřoval ve svém deníčku o zahájení výstavy o vile Tugendhat v Bruselu a kromě jiného tam napsal právě slova o zplynování lidí jiných národností. Kvůli tomu ho na internetu kritizovalo mnoho lidí. Hejtman Michal Hašek (ČSSD) ho vyzval k omluvě se slovy, že Češi do plynu nikoho neposlali. Hollan to uznal a druhý den se omluvil. Přiznal, že formulace věty byla chybná a že Češi se zplynování Židů fyzicky neúčastnili. Upozornil však na to, že Češi byli stejně jako Němci a další národy rozdmýchávači antisemitismu a mají přímou vinu na romském holokaustu, jehož důsledek bylo zplynování, byť ho Češi nevykonali. Hollan však také dodal, že tím neupírá zásluhy lidem v odboji a že je potřeba jejich hrdinství neustále připomínat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…