Politolog: Hlavním vítězem komunálních voleb by mohla být ODS

16.09.2018 18:34

Podle politologa Petra Jüptnera z Univerzity Karlovy mohou mít nadcházející komunální volby jednoho vítěze a nebude to současný předseda vlády Andrej Babiš. Nebude to Babiš i navzdory tomu, že jeho hnutí zaplatilo opravdu profesionální volební kampaň. Vítězem voleb by podle odborníka mohla být ODS.

Politolog: Hlavním vítězem komunálních voleb by mohla být ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Reklamní kampaň v ulicích Prahy před nadcházejícími komunálními volbami

Politolog Petr Jüptner z Univerzity Karlovy má za to, že by se vítězem voleb mohla stát ODS. Mohla by se jím stát i navzdory tomu, že má hnutí ANO profesionálně vedenou kampaň, která sází na silnou stránku hnutí ANO – na Andreje Babiše. ANO na něj musí sázet, protože za poslední čtyři roky na komunální úrovni právě nezazářilo. Mírně řečeno. A voliči věří, že Andrej Babiš to může napravit. Mají také dojem, že premiér bude schopen dostat právě do jejich města či vesnice peníze.

„ANO má šanci zvítězit v komunálních volbách v počtu hlasů. Kandiduje ale zejména ve větších městech, proto bude mít špatný výsledek v podílu získaných zastupitelských mandátů. Konkrétní výsledky ve velkých městech nelze odhadnout, protože v té rovnici je několik velkých neznámých. Zatímco dříve ANO oslovovalo spíše středové nebo pravicové voliče, dnes to jsou často levicoví voliči. Tohle je něco, co bude hrát proti hnutí ANO, protože levicoví voliči nechodí ke komunálním volbám tolik jako ti voliči pravicoví. A ještě další věc – jsou města, kde se to ANO na radnici nepovedlo. Dá se předpokládat, že se to projeví na výsledku,“ uvedl politolog v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

Zvláště v Praze prý Babiš nemá rozdané karty úplně nejlíp – kvůli tomu, jak voliči vnímají končící primátorku Adrianu Krnáčovou. V Babišův prospěch může na druhou stranu mluvit fakt, že proti sobě stojí asi čtyři stejně silné politické subjekty. V praxi by se tak mohlo stát, že ANO v Praze oslabí, ale uspěje natolik, že se bez něj vláda stejně neobejde. A je ještě jedna věc, která hraje v Babišův prospěch. Voliči dnes nečekají od politika jen to, že bude spravovat město či stát. Očekávají také, že jim politik nabídne zábavu, a to Babiš zvládá, ať už sám od sebe, nebo s pomocí svých marketérů.

„V celostátních součtech na tom poměrně dobře budou komunisté a lidovci, to jsou tradiční strany, které jsou i na venkově schopné generovat kandidáty. Dá se předpokládat, že ANO má šanci vyhrát komunální volby na počet hlasů, nikoliv na počet mandátů. Špatný by nemusel být ani výsledek ODS,“ dodal politolog.   

Propad prý čeká TOP 09, Zelené a ani Piráti podle Jüptnera nezazáří tak, jak dnes někteří lidé předvídají. Pohořet může i SPD. Politolog se domnívá, že Okamurovo hnutí neudělá díru do světa, ale v pár městech uspěje. A paradoxně to může být pro Okamuru problém, protože mohou vyjít na světlo některé skandály nějak navázané na SPD.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…