Politolog Kopecký o volbách a konci antikomunismu v Čechách

19.10.2012 16:25

Krajské i senátní volby jsou přelomem. Alespoň podle publicisty a politologa Pavla Kopeckého. Znamenají totiž definitivní ulomení hrotu soudobého českého antikomunismu, který není než frází vychytralým politikům a nejvyšší z pravd jejich samostatně nepřemýšlejícím posluchačům.

Politolog Kopecký o volbách a konci antikomunismu v Čechách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Komunisté jsou podle Kopeckého ve skutečnosti drahně let stranou establišmentu, pouze to mnozí lidé nepochopili, nebo pochopit nechtěli.

„Nyní se to ještě výrazněji než dosud potvrdí na platformě krajů. Z čehož plyne i dobré východisko pro nějakou z podob spolupráce dvou nejmohutnějších (levicových) stran na nejvyšší úrovni,“ míní Kopecký s tím, že se vlastně vytváří voličská legitimizace pro užívání politických modelů, jejichž dosavadní blokace dala vzniknout opoziční smlouvě, stojedničkovým koalicím a tak podobně.

Nejprohnilejší aktér LIDEM

Co se týká výsledků krajských voleb, dopadly podle publicisty Kopeckého jako perlík na prorezlou kovadlinu vlády. „Nejnepatrnější, a zároveň nejprohnilejší aktér LIDEM pro jistotu ani nestál o sondu do hloubi občanovy politické duše,“ myslí si.

Není navíc pochyb, že Nečasův kabinet selhal. „Premiérovy výmluvy na regionální reprezentace jsou k politování. Viz Plzeňsko a ojedinělý, byť relativní úspěch Jiřího Pospíšila,“ píše Kopecký. Pospíšil se tak podle něj změnil v pozoruhodnou pravicovou alternativu opozičních levicových partají. Bývalý děkan tamější právnické fakulty se de facto stal zdrojem další „plzeňské aféry“. Pročež má slušné šance pořádně poposkočit v rámci hierarchie ODS, dodává pedagog Kopecký.

Nehrožený Čunek a juristka Wagnerová

Nyní nás k dotažení  čekají veškeré senátní obvody. Autor upozorňuje na to, že k nadpoloviční většině hlasů se během prvního kola nejtěsněji přiblížil nehrožený lidovec Jiří Čunek. „Na rodné vsetínské hroudě pojatý co oběť spřísahání – holt politik s financemi křišťálovějšími křišťálu. Také projev vůle lidu,“ míní.

Zajímavý úspěch vidí novinář i u Elišky Wagnerové. „Nominantky Strany zelených, jež je jakousi brněnskou obdobou pražského Libora Michálka (SZ, KDU-ČSL a PS), který to svým trváním na liteře práva řádně „nadrobil“ ódéesáckému Drobilovi,“ dodává Kopecký s tím, že by oba mohli být dalším dobrým přitakáním domněnce, že se občanstvu stále více ekluje budování demokracie prostřednictvím stávajících figurek. Právní bezvládí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…