Politolog Lebeda v televizi hovořil o Zemanovi. Padlo srovnání s Hitlerem

26.08.2013 21:34

Česko patří k zemím, kde se jednotlivé vlády u moci střídají velmi často. „Ukazuje se, že se jedná o dlouhodobý, chronický systémový problém,“ prohlásil politolog Tomáš Lebeda v pořadu Hyde Park na ČT 24. Přestože se prý objevilo několik pokusů o návratu, žádný nebyl úspěšný. A situaci podle jeho názoru zhoršilo i zavedení přímé volby prezidenta.

Politolog Lebeda v televizi hovořil o Zemanovi. Padlo srovnání s Hitlerem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Přímá volba prezidenta je totiž podle Lebedy jeden z aspektů, který oslabuje postavení vlád a přispívá k jejich nestabilitě. Mezi hlavní důvody, které pády vlád způsobují, patří dle jeho slov systémový problém a přítomnost KSČM. „Jedná se o subjekt, na kterém panuje shoda, že ho nelze vzít do žádné koalice. Strany pak musejí tvořit koalice se stranami, s nimiž úplně ideově nesouhlasí,“ upřesnil.

V zemi dále podle politologa platí ne úplně vhodný typ demokracie. „Pro Českou republiku by byl vhodnější více disproporční volební systém pro Poslaneckou sněmovnu, který usnadňuje sestavování vlády,“ míní. V případě Senátu by prý naopak uvítal více poměrný volební systém, na jehož základě by senátoři představovali lehkou korekci pro sněmovnu, ale zároveň by nepodkopávali vládu.

K vládním nestabilitám podle Lebedy navíc přispívá i vnitřní nedisciplinovanost jednotlivých politických stran. „Drolí se zevnitř a to celou situaci jen zhoršuje,“ poukázal. Myslí si však, že prezident Miloš Zeman neusiluje o to, aby se pozice vlády upevnila, ba naopak.

Volby zřejmě ovládne levice

Lebeda očekává, že blížící se předčasné volby budou spíše záležitostí levice. Po sedmi letech vlády pravice by bylo prý velmi nelogické, kdyby levicové strany ve volebním klání neuspěly. Největší neznámou představují prý pravicoví voliči. „Mnozí nebudou chtít volit ODS, přestanou věřit TOP 09 a budou hledat alternativu,“ předpokládá s tím, že je možné, že řada z nich ani k urnám nedorazí.

Levicově zaměření voliči budou podle jeho odhadu vzhledem k sociální situaci řady z nich ve své účasti mnohem disciplinovanější. Otázkou však zůstává, pro jakou stranu se rozhodnou. „ČSSD už dávno není stranou masových dělníků, je to taková catch-all party,“ uvedl.

Zeman bude i nadále usilovat o posílení své moci

Prezident Zeman dle politologových slov mezitím bude dělat vše, co bude vyhovovat jeho pojetí politiky, konkrétně prý bude usilovat o posílení prezidentského úřadu. „Vytváří takové situace, v nichž dochází k precedentům, které mu umožnují podobné kroky v budoucnu zopakovat,“ myslí si a jako příklad zmínil nedávný spor mezi ním a předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem o jmenování velvyslanců.

„V rámci stávající ústavy se bude snažit maximalizovat svůj prezidentský vliv. Ústavní text nenarušil sice nikdy, ale porušuje ústavní zvyklosti a konvence, což je ovšem také důležitá součást ústavního pořádku. A ostatní ústavní instituce jsou slabé,“ pronesl Lebeda.

Současná politická situace prý navíc Zemanovi hraje do karet – u moci je vláda, která nemá podporu sněmovny, pouze prezidenta, sněmovna neexistuje a Senát je slabý. „Zeman je v současnosti nejsilnější politický hráč v této zemi,“ shrnul politolog.

Nové ústavní zvyklosti se nemusejí vyplatit

Zemanovy kroky tak podle něj položily základy nových ústavních zvyklostí. Zejména rozhodnutí jmenovat vládu Jiřího Rusnoka považuje Lebeda za naprosto nestandardní krok, neboť o vládě by měla vždy rozhodnout sněmovní většina. „Hlava obvykle plní pasivní úlohu a aktivní úlohu zastává pouze za situace, kdy ty strany nejsou schopny se dohodnout. A i tehdy se pouze snaží zprostředkovat dohodu,“ dodal.

Zeman ale vzal vše do vlastních rukou, jmenoval svou vládu a tím dle Lebedy dotlačil politické strany k tomu, aby se usnesly na předčasných volbách. Neuvědomily si prý ale, že tím umožnily vznik precedentu na fungování vlády po neomezenou dobu. „Rusnokova vláda nebude u moci jen do předčasných voleb. Je zcela na prezidentovi, jak dlouho bude vládnout. A tato zvyklost se nevyplácí, tímto způsobem se dostal k moci i Adolf Hitler,“ varoval a dodal, že ambiciózní vůdci vždy používají tvrdé metody prosazování své moci. A záleží jen na ostatních politických činitelích, jestli si to nechají líbit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …