Politolog Mlejnek: Trojúhelník Babiš, Sobotka, Zeman a problém TOP 09

10.02.2015 21:41

Politolog Josef Mlejnek v úterním Hyde parku České televize zhodnotil působení vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD), výměnu tří ministrů za hnutí ANO i vztahy kabinetu s prezidentem Zemanem. Premiér Sobotka je prý oslaben. Válková nebyla manažerkou z Agrofertu, takže padla. Prozradil, co zřejmě bude úkolem nového ministra spravedlnosti - státní zástupci nebudou mít radost, a proč je Zeman prozatím zklamán.

Politolog Mlejnek: Trojúhelník Babiš, Sobotka, Zeman a problém TOP 09
Foto: Archiv JM
Popisek: Josef Mlejnek

Hned v úvodu okomentoval situaci, za které o odvolání Válkové z rezortu informovaly napřed deníky vlastněné Andrejem Babišem (ANO), pak teprve sám Babiš a nakonec i paní ministryně. Za neobvyklé považuje Mlejnek už to, že ministr financí vlastní dva celostátní deníky. "Postup určitě neprospívá věhlasu těch novin," podotkl. Důležitější ale podle něj je, že Babiš dotlačil Válkovou k odchodu. "Jestli k tomu použil své deníky, to už mi přijde vedlejší," pokračoval.

Politolog má za to, že vláda by zřejmě měla mít justici více pod kontrolou a Válková v tom nebyla příliš aktivní. "Pro hnutí ANO je důležitý mediální obraz, je to hnutí, které stojí hlavně na marketingu a paní Válková se do tohoto mediálního obrazu nehodila. Vystupovala spíše jako klasický politik než jako rázný manažer z Agrofertu," vyjádřil názor odborník.

Ukazuje se, že hnutí ANO má příliš málo lidí do politiky přitažlivých pro voliče. "Zatím se jim příliš nedaří nasazovat do české politiky osoby, jež by měly nějakou politickou kvalitu, kterou by přesvědčily voliče." Hnutí si prý na politickou stranu spíše jen hraje, protože nemá její klasickou strukturu, schází např. jasně působící místopředsedové. "Má to ale výhodu v rychlém rozhodování, protože rozhoduje Andrej Babiš nebo člověk, kterého Babiš určí," uznal Mlejnek. Moderátorka v tu chvíli ale oponovala, že lidem to příliš nevadí, hnutí ANO, resp. Andrej Babiš se těší poměrně vysoké popularitě veřejnosti. "Ale pokud se objeví někdo přitažlivější, tak hnutí ANO může o svou popularitu snadno přijít," kontroval host v průběhu vysílání.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Srovnal také Věci veřejné, Úsvit přímé demokracie a ANO. Všechny tyto tři politické strany spojuje to, že to jsou podnikatelské strany, které jsou řízeny tím manažerským přístupem. Mlejnek v té souvislosti zmínil i rozpad Úsvitu, ostatní politici si zřejmě nechtěli nechat líbit "sólo jízdu" Tomio Okamury. "Oni hledají nové téma, což má být boj proti přistěhovalectví, proti islámu a tak podobně. Marek Černoch a další vycítili, že by na tom mohli nabrat hlasy, nabrat popularitu veřejnosti," uvedl Mlejnek s tím, že téma přímé demokracie netáhne tolik, jak asi tito politici původně počítali.

Úkolem nového ministra prý asi bude zkrotit státní zástupce

Úkolem nového ministra prý bude trochu zkrotit situaci v justici, dostat pod kontrolu spor se státními zástupci. Mlejnek se v této souvislosti vyjádřil i postoji premiéra Sobotky, který nechává rozhodování nad rezorty ANO Andreji Babišovi. "Bohuslav Sobotka není tak úplně typ přitažlivého politika, takže on nechce vnášet do té koalice nějaký spor. Andrej Babiš také obratně využívá toho, že Sobotka není právě oblíbencem prezidenta Miloše Zemana, takže tady máme takový politický trojúhelník Sobotky, Babiše a Zemana," uvedl politolog.

Trojúhelník Babiš, Sobotka, Zeman

A jaký je vztah Miloše Zemana s Andrejem Babišem, ptal se divák. "Je to vztah komplikovaný, roztržky mají ohledně privatizační kauzy z doby, kdy byl Miloš Zeman premiérem, ale v tuto chvíli jde o vztah faktické koalice, kde se snaží posílit svůj vliv ve vládě," soudí politolog. Odmítl ale úvahy o tom, že by spolu snad oba pánové řešili, kdo bude příštím prezidentem. Na podobné úvahy je podle jeho názoru moc brzy, protože mandát současného prezidenta není ještě ani v polovině. Již dnes ale Mlejnek připustil, že ČSSD v příštích prezidentských volbách Zemana právě nepodpoří.

V obecné rovině zkritizoval přímou volbu prezidenta, protože se nehodí do našeho politického systému, kde dominuje Parlament. A prezident by měl své vystupování navenek více konzultovat a koordinovat s dalšími institucemi.

Ve druhé polovině Mlejnek rozvíjel úvahu o tom, co by se vlastně nejvíc líbilo Miloši Zemanovi. Ten původně počítal s tím, že premiérem se stane Michal Hašek, který sestaví vládu se SPO a on se stane jakýmsi "super premiérem" z Hradu. "Tudíž se možná snaží současnou koalici rozleptat a rozložit tak, aby se znovu vyjednávalo o sestavování vlády, což by mu možná umožnilo mít na vládu větší vliv. On by dal přednost i pravicové vládě, kdyby na ni měl větší vliv," řekl Mlejnek.

Odpovídal také na otázku, proč nehlasujeme v elektronických volbách přes internet, nezvýšilo by to účast ve volbách? Mlejnek upozornil na to, že internet má svá úskalí. Lidé se sice vyjadřují v diskuzích na internetu, ale díky krytí v anonymitě vystupují dost agresivně a populisticky. "Lidé si často stěžují, že je politici přehlížejí a občané nemají vliv, ale když dostanou možnost vyjádřit se v referendu, tak ta účast bývá velmi nízká,"podotkl.

A jak je to s TOP 09? "V tuto chvíli se tato strana vymezuje proti Miloši Zemanovi, ale zásadní problém strany je v tom, že její lídr Karel Schwarzenberg má svůj věk a nemá ho kdo nahradit, což je zase bolest české politiky," uzavřel své vystoupení odborník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…