Politolog: Přísná opatření? Až je budou chtít voliči ANO

14.09.2020 10:02

Počet lidí nově pozitivně diagnostikovaných na covid-19 již několik dní po sobě přesahuje tisíc lidí. Máme stejný počet nakažených jako sousední Německo, jenže moderátorka 168 hodin Nora Fridrichová připomněla, že v Německu žije 81 milionů lidí. V Česku 10 milionů. V následné reportáži dostal premiér Andrej Babiš (ANO) pořádně naloženo.

Politolog: Přísná opatření? Až je budou chtít voliči ANO
Foto: Facebook A. Babiše
Popisek: Andrej Babiš.

„Když se to přepočítá na počet obyvatel, tak skutečně patříme teď k těm nejhorším, nejrizikovějším,“ poznamenal v pořadu 168 hodin imunolog Václav Hořejší ke koronavirové situaci v Česku.

Anketa

Považujete Miloše Zemana za lháře?

21%
79%
hlasovalo: 16087 lidí

Čím to je? Možná i tím, že v Polsku, na Slovensku nebo v Německu i přes léto platila povinnost nosit roušky v uzavřených prostorách nebo v městské hromadné dopravě. V Rakousku tuto povinnost obnovili v červenci.

Naproti tomu český premiér Andrej Babiš zavelel k pochodu jinou cestou. „My musíme udělat maximum proto, abysme na ten vir zapomněli, pravil ve svém, pravidelném hlášení „Čau lidi“ na počátku června.

Od 1. července se vláda rozhodla uvolnit všechno najednou, a to si myslím, že byla zásadní chyba,“ poznamenal Hořejší.

Také podle profesora Romana Prymuly neměla být některá nařízení zrušena ani v létě. Na kameru však také zdůraznil, že on za to odpovědnost nenese. „Já jsem nebyl u toho, když se to nařizovalo.“

Politolog Miloš Gregor k tomu poznamenal, že se tu vláda řídila spíše přáním voličů než doporučením odborníků. A obávám se, že vláda nebude přijímat nepopulární opatření do té doby, dokud voliči ANO nebudou těmto opatřením nakloněni,“ poznamenal Gregor.

Průzkum agentury Median např. ukázal, že 57 procent lidí si nepřeje roušky ve školách. Vojtěch, který nošení roušek ve školách nejprve nařídil, po třech dnech své nařízení odvolal.

Babiš se zaklínal také chytrou karanténou, jenže vláda neposílila personál hygienických stanic a hygienici teď nestíhají trasovat tak rychle, jak by si sami přáli. Experti na jaře doporučovali obsadit na hygieně 1000 míst. V tuto chvíli je však obsazeno jen 370 míst.  Parazitolog Jaroslav Flegr má i z toho důvodu pocit, že projekt chytré karantény připomíná spíš vychytralou karanténu a ve skutečnosti nefunguje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …