Politolog Romancov: Putin začíná mít strach ze sankcí. Musíme toho využít

24.07.2014 10:32

Politolog Michael Romancov píše v dnešních Lidových novinách, že Putin se po sestřelení malajsijského letadla nad Ukrajinou poprvé začíná obávat Evropy. Ekonomické sankce ze strany Bruselu se prý jeví pro Rusko jako nesnesitelné a politolog doufá, že se toho evropští politici nezaleknou a že Putin konečně začne respektovat Evropskou unii.

Politolog Romancov: Putin začíná mít strach ze sankcí. Musíme toho využít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Michal Romancov

Podle Romancova není Evropa na rozdíl od USA pro Putina nebezpečná z vojenského či mocenského hlediska. Po tragédii malajsijského letadla však Evropská unie jedná o dalších sankcích proti Rusku. A politolog uvádí, že Evropa má naopak zase nesrovnatelně větší význam ekonomický a normativní.

Poté, co Rusko zabralo Krym a v návaznosti na to, co se děje na východní Ukrajině, Evropa váhala. „Malajsijské letadlo však pravděpodobně výrazně změnilo atmosféru a Putin se, možná, poprvé začíná Evropy obávat. Proč?“ klade otázku Romancov.

„Putin a jeho blízcí se `jako čert kříže` bojí vnitropolitického rozvratu v typu barevných revolucí, arabského jara nebo euromajdanu, které rozvracejí světový řád, a budou aktivně vystupovat proti jakýmkoli pokusům o destabilizaci,“ píše Romancov.

Putin očekává respektování zákonných národních zájmů Ruska

„Je mimořádně zajímavé, že Putin tomuto nebezpečí chce čelit prostřednictvím mobilizace ruské občanské společnosti, kterou po celou dobu svého působení ve vysoké politice – a jde o dlouhých 15 let – systematicky omezuje, zastrašuje a čas od času likviduje,“ zdůrazňuje politolog v LN.

Romancov poukazuje na další Putinův výrok, který hovoří o Rusku jako o zemi, kde se dodržují normy mezinárodního práva. Rusko podle něj prý očekává, že ostatní země, sdružení zemí (tedy EU) a vojenské politické aliance (NATO) budou respektovat zákonné národní zájmy Ruska. „Sporné otázky je třeba řešit diplomatickou cestou, jednáním. Nikdo se do našich vnitřních věcí vměšovat nebude,“ uvedl ruský prezident.

Putin se obává EU

Putin si je podle Romancova vědom toho, že vojenské nebezpečí mu nehrozí, ale obává se z nerespektování zákonných národních zájmů Ruska. „Putin sice nespecifikoval, co všechno tím má na mysli, ale jeho ostatní výroky, jakož i kontext tohoto vystoupení ukazují, že tato slova mířila primárně proti EU, respektive jí v Evropě prosazovaný normativní rámec,“ zdůrazňuje Romancov. Výzva o vměšování prý sice patří i USA, ale jejich sankce jsou prý pro Rusko asi snesitelnější než ze strany Bruselu.

„Normativní působení EU v bezprostředním ruském okolí a těžký dopad evropských sankcí na ruskou ekonomiku se však začíná jevit jako nesnesitelný,“ míní politolog.

„Snad se toho evropští politici nezaleknou a naopak toho využijí k tomu, aby Putin Unii konečně začal respektovat,“ uzavírá Romancov svůj komentář v LN s tím, že by to prospělo nám i Rusku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…