Politolog Tomský: Netěšte se, že se Rusko zhroutí. Rozpočet má v přebytku, dluhy mikroskopické, recesi odvrátí

08.08.2014 8:46

Publicista a politolog Alexander Tomský ve svém nejnovějším komentáři publikovaném v Hospodářských novinách poukazuje na to, že hospodářské sankce uvalené na Rusko sice jeho ekonomiku citelně zabolí, hegemonní postavení Vladimira Putina v čele státu však v krátkodobém horizontu neohrozí.

Politolog Tomský: Netěšte se, že se Rusko zhroutí. Rozpočet má v přebytku, dluhy mikroskopické, recesi odvrátí
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Hlavní zbraň Západu, sankce ruských státních bank a jejich možnost emitovat dluhopisy na západních burzách a financovat tak zpětně menší ruské banky, kterou se snaží politici tlačit na ruský stát a přinutit ho ke změně politiky vůči Ukrajině, se již podle Alexandra Tomského v praxi projevuje. Zahraniční kapitál proudící do Ruska se údajně snížil o třetinu.

V dlouhodobém horizontu může toto opatření Rusku způsobit vážné ekonomické komplikace, které by mohly rozkolísat židli pod Vladimirem Putinem. Publicista nicméně přináší zajímavé údaje, podle kterých se v nejbližší době ruský prezident nemá čeho obávat. „Putin má rozpočet v mírném přebytku, státní dluh mikroskopický (3 miliardy dolarů) a recesi devalvace snadno odvrátí,“ píše Tomský.

Jeho popularitu mezi obyčejnými Rusy navíc dle mínění známého publicisty udržuje i brnkání na nacionalistickou notu v souvislosti s děním na Ukrajině, které zřejmě neprobíhá podle představ ruského prezidenta, k udržení jeho hegemonního postavení v čele ruského státu však prozatím stačí. 

reklama

autor: luš

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…