Politoložka v Rozhlasu varovala před novou zbraní informační války. A padlo obvinění, že SPD pomáhá Rusku

08.03.2019 22:14

Politoložka a vedoucí bezpečnostních studií Masarykovy univerzity Petra Vejvodová v rozhovoru pro iROZHLAS.cz varuje před novou a mocnou zbraní informační války, kterou jsou „deep fakes“. Jde o podvody postavené na umělé inteligenci, které jsou podle odbornice dalším vývojovým stupněm dezinformací a velkou hrozbou.

Politoložka v Rozhlasu varovala před novou zbraní informační války. A padlo obvinění, že SPD pomáhá Rusku
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Počítač

Vejvodová uvádí, že Česká republika patří do geopolitického prostoru, kde tradičně probíhá zápas Východu a Západu, působí u nás řada proruských dezinformačních kampaní a zároveň se ale v našem prostoru šíří dezinformace, které s politikou nemají nic společného. „Říci, že dezinformace jsou proruské, by bylo až nebezpečné. Mohli bychom přehlédnout jiné politické zájmy,“ míní a dodává, že dezinformační kampaně lze čekat také z Číny, Íránu nebo Turecka a od teroristických organizací.

Anketa

Vítáte návrat Ivana Langera na scénu, byť jen regionální?

3%
94%
hlasovalo: 11245 lidí

Postupem času jsme prý více připraveni a schopni se dezinformacím bránit. Díky intenzivní společenské i politické debatě se nastartovala řada velmi prospěšných diskusí a procesů, které nás posunuly velmi dopředu. „Naši političtí reprezentanti, i ti na evropské úrovni, si uvědomili, že fake news a vlivové operace tady jsou, i když nejsme ve válečném stavu, a řeší to,“ řekla s tím, že probíhá velká debata na úrovni bezpečnosti i vzdělávání a téma se daří dostávat i do sociálních bublin, které dříve přítomnost fake news odmítaly.  

Zmínila, že i na Ministerstvu zahraničních věcí pochopili, že strategická komunikace je důležitá. Je prý ale budována velmi pomalu a opatrně, problematice se tam věnuje velmi málo lidí. „První krůčky zde jsou, ale měly by být rychlejší, pružnější. Na problematiku by měla reagovat celá státní správa, všechna ministerstva i Úřad vlády,“ řekla a podotkla, že armáda si velmi dobře uvědomuje, že v budoucnu můžeme čelit kybernetickému boji, vlivovým operacím a dezinformačním kampaním. 

Na otázku, zda se někteří na české politické scéně naopak fake news přiživují a využívají je, odvětila, že nejvíce škodí poslanci SPD. „Sami pojmy fake news/dezinformace používají v nesprávných situacích, řada poslanců a členů SPD dezinformace aktivně šíří na sociálních sítích,“ uvedla s tím, že se jí nelíbí, že v momentě, kdy jsou chyceni při tom, že šíří dezinformaci, lež a nepravdu, nejsou ochotni se omluvit a uvést to na pravou míru.

Velmi to prý škodí v mediálním vzdělávání společnosti. Právě v souvislosti s SPD se zmiňuje to, že strana má proruskou orientaci. „Velmi pěkně se to ukázalo při anexi Krymu, kdy souhlasili s chováním Ruska, postavili se proti sankcím. Řada poslanců SPD tam jezdí na pozorovací mise a jejich aktivity, ať vědomé či nevědomé, legitimizují agresivní chování Ruska na Ukrajině,“ poznamenala.

„Stali jsme se součástí informační války Ruska, které neustále prosazuje svoje zájmy,“ říká jasně a dodává, že oni to tak nenazývají ani to nevnímají jako válku. Pro ně je prý používání nevojenských prostředků běžné i v době míru. „V řadě případů se potvrzuje, že jsme pro Rusko jakousi laboratoří,“ dodává odbornice.

Vyjádřila se i k tvrdší regulaci internetu, kterou vnímá jako nutnou. „Čelíme velkým bezpečnostním hrozbám jako terorismus, extremismus. Teroristé se přiblížili evropskému prostředí, čelíme jejich častějším útokům. Za těchto okolností by bylo zvláštní, kdybychom se nebránili a nehlídali společnost, nezískávali data o jednotlivcích,“ řekla s tím, že je to přirozený vývoj věcí.

Stále častěji se objevuje pojem „deep fakes“, podle Vejvodové je to další forma dezinformace, obrazový materiál, zfalšované video. „Svým způsobem to je další vývojový stupeň. U textů si můžeme ověřit, jestli jsou pravdivé, či nikoliv. V případě realistického videa či fotografie je to složitější, lidé mu věří více než textu,“ říká a upřesňuje, že videa se běžně používají jako důkazy u soudu, čili je chápeme jako zobrazení něčeho, co se skutečně stalo. 

Těžko se prý bude ověřovat pravost videí, jestli vznikla v laboratoři, nebo byla natočena. V USA už se podle Vejvodové snaží vyvíjet systémy na rozpoznání deep fakes a přiznávají, že se jim to daří jen částečně, jsou krok nazpět za tvůrci.

Plný úder deep fakes politoložka odhaduje na roky. „Ještě nějakou dobu potrvá, než tento dezinformační prvek dosáhne velmi kvalitní úrovně. Deep fakes se budou objevovat, ale v blízké době budou dobře rozpoznatelné.“ Nevylučuje, že to povede k dalším online regulacím. „Je to možné. Abychom odhalili falešné video, potřebujeme nějaký technický nástroj, algoritmus,“ uzavírá s tím, že jeden z možných scénářů je, že se dostaneme do stavu, že každé video nahrané na internet bude muset projít programem, který ověří jeho pravost.

Původní zdroj ZDE.
 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…