Polní ropovod. Tak moc v háji jsou prý Rusové na Ukrajině

09.03.2022 7:14

Noc z úterka na středu byla na Ukrajině ze čtrnácti válečných jednou z nejklidnějších. V několika velkých městech se sice nad ránem rozezněly sirény, ale oproti minulým nocím zatím nejsou hlášeny žádné ztráty.

Polní ropovod. Tak moc v háji jsou prý Rusové na Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace na podporu humanitární bezletové zóny nad Ukrajinou.

Podle půlnočního shrnujícího reportu ukrajinské armády se ruský postup téměř zastavil, armáda se v současnosti zaměřuje pouze na ostřelování a bombardování velkých měst. Cílem je obsazení velkých aglomerací, jako je Kyjev, Charkov a další strategická města. Speciální pozici má přístav Mariupol, který je klíčem k propojení Rusy ovládaných oblastí Donbasu a Krymu.

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí

Podle ukrajinského vedení ruská armáda utrpěla značné ztráty a stojící kolony pociťují čím dál větší nedostatek prakticky všeho. Nedostatek paliv se prý snaží Rusové vyřešit stavbou provizorního polního ropovodu.

Město Sumy na severovýchodě země u běloruské hranice, které bylo od počátku války pod těžkým tlakem, již humanitárním koridorem opouštějí civilisté. Rusko souhlasilo s dočasným zastavením palby a otevřením humanitárního koridoru. Autobusy či auty se směrem do ukrajinského vnitrozemí mělo evakuovat asi pět tisíc obyvatel města. Koridor by měl být otevřen ještě ve středu. Jedná se o první úspěšnou organizovanou masovou evakuaci od počátku války.

VÍCE V ANGLIČTINĚ ZDE

Naopak černomořský přístav Mariupol se pod těžkými útoky podle BBC propadá stále hlouběji do humanitární katastrofy.

„Město je pod blokádou. Lidé se bojí, chtěli by odejít, ale nemohou,“ referuje místní ukrajinský fotograf, spolupracující s agenturou AP. Lidé zde už přes týden přežívají ve sklepech.

„Rusové pokračují v náhodném ostřelování města. Používají rakety Grad, dělostřelectvo, všechno možné. Kromě toho město stále bombardují jejich letadla,“ cituje BBC fotografa Jevgenije Maloletku. Většina obchodů už je podle něj vyrabována a vodu si lidé obstarávají z posbíraného sněhu.

Ve Washingtonu v noci vystupoval šéf CIA William Burns s informacemi v Kongresu. Zákonodárce varoval, že Putin opravdu věřil tomu, že během dvou dnů dobude Kyjev. „Teď je podle všeho strašně frustrovaný. Je dost pravděpodobné, že pošle posily a bude se snažit Ukrajinu zlikvidovat bez ohledu na civilní ztráty,“ řekl při kongresovém slyšení. Ruský prezident se podle něj už dlouhé roky dusí v kombinaci křivdy a ctižádosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…